Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tårgaspistol hade gjorts om till dödligt vapen

Mannen stoppades i bil tidigt på morgonen, onykter och med knivar och en skjutklar pistol i fordonet. Nu åtalas han för bland annat grovt vapenbrott.

Vapnet, en omgjord tårgaspistol, hade gjorts om för att kunna skjutas med.Bild: Polisen
Mannen och en jämngammal passagerare kom körande på Ringvägen en tidig morgon i somras när en polispatrull fick syn på fordonet. Den kunde notera att bilen hade körförbud och bestämde sig för att stoppa och kontrollera personerna och fordonet.
Polisen kunde direkt märka att föraren, en 21-åring från Svalövs kommun, var alkoholpåverkad. Han visiterades och då hittades två knivar instoppade i byxlinningen. Hans förklaring till att han hade knivarna på sig var att han hade ”glömt dem”.
Polisen fortsatte sedan att kolla bilen. Då fann man en pistol i en jacka som låg i baksätet. I pistolmagasinet fanns fem patroner. Dessutom hittades ytterligare en kniv i bilen.
Vid den tekniska undersökningen visade det sig att pistolen var en omgjord tårgaspistol. Ursprungligen har pistolen haft en blockering så att det inte gick att skjuta kulor med den.
Men blockeringen hade tagits bort och ett metallrör förts in i pipan. Vapnet har provskjutits och det fungerade, dock inte helt utan anmärkning.
Mannen har i förhör inte helt kunnat förklara varifrån han fått vapnet, som han trodde var en startpistol. Inte heller varför han haft den. Men han har erkänt han modifierat det.
21-åringen åtalas nu för grovt vapenbrott, brott mot knivlagen samt rattfylleri. Han erkänner samtliga brott.
Gå till toppen