Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Färre kor och får – fler grisar och höns

Grisar och fjäderfän har blivit fler i Sverige medan nötkreaturen och fåren har blivit färre. Arkivbild.Bild: Emil Langvad/TT
Färre nötkreatur och får – men fler grisar och fjäderfän. Så var utvecklingen vad gäller lantbrukets djur i Sverige mellan juni i fjol och juni i år.
Nötkreaturen minskade med cirka 3 procent, vilket enligt Jordbruksverket innebär omkring 40 000 djur. Främst minskar mjölkkorna och kalvarna medan antalet kvigor, tjurar och stutar i stort sett är oförändrat.
Fåren blev i sin tur ungefär 38 000 färre – vilket är en minskning med nära 7 procent. Störst är minskningen för lamm, men även tackor och baggar har blivit färre.
Däremot blev grisarna fler och ökade med uppskattningsvis nära 5 procent, till knappt 1,5 miljoner.
Även fjäderfän uppvisar en ökning, enligt verkets uppskattningar. Antalet höns och kycklingar, för slakt och äggproduktion, anses ha stigit med nästan 10 procent under perioden.
Gå till toppen