Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höjd pensionsålder 1 december

Den 1 december höjs åldern från vilken man har rätt att ta ut pension från 61 till 62 år. Arkivbild.Bild: Helena Landstedt/TT
Rätten att ta ut pension höjs den 1 december från 61 till 62 års ålder. Den första januari höjs också åldern för hur länge man har rätt att arbeta kvar från 67 till 68 års ålder. Det beslutade riksdagen på onsdagen.
Beslutet är ett första steg av flera de kommande åren med syfte att justera pensionsåldern efter vår ökade livslängd. Fullt genomfört innebär förändringarna att man 2026 måste vara fyllda 64 år för att få ta ut pension samtidigt som man då har rätt att arbeta kvar till 69 års ålder.
Samtliga partier i pensionsgruppen står bakom beslutet. Sverigedemokraterna röstade emot höjningen från 61 till 62 år medan Vänsterpartiet röstade emot båda höjningarna.
Gå till toppen