Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Perstorp raket på Lärarförbundets skolranking

När Lärarförbundet presenterar sin årliga ranking av landets bästa skolkommuner går Perstorp starkt uppåt från en bottenplacering på listan. En förklaring är bättre skolresultat för nyanlända i kombination med kommunens ringa storlek.

Skolrankingen från Lärarförbundet mäter 13 olika kriterier och kritiseras ibland för att lägga för stor vikt vid fackliga käpphästar som lärarlöner, utbildade lärare och andel barn i förskolan. Men även skolresultat, hur många gymnasielever som fullföljer sin utbildning och resurser till skolan mäts.
Årets överraskning i Skåne är Perstorp, som klättrar från plats 242 till plats 64 i rankingen. Men skolchef Åke Svensson tar siffrorna med en liten nypa salt.
– Det är jätteroligt och vi är väldigt glada, men man ska komma ihåg att det kan gå på andra hållet också. Nästa gång kanske vi trillar 50 placeringar.
Det som framför allt drar upp resultatet är andelen godkända elever och meritvärdet i årskurs nio. Där hamnar Perstorp på femte, respektive 16:e, plats av 290 kommuner. Även hur fackliga organisationer upplever kommunen som motpart och mått på hur friska lärarna är får en högre placering.
– Vi är en så liten kommun, så statistiken pendlar väldigt mycket. När det gäller just betygen och meritvärde och behörighet så går man bara på niorna, där årskullen ligger runt hundra elever. Varje elev blir alltså en procent, säger Åke Svensson.
En sak han ändå tycker att kommunens grundskolor gjort annorlunda är att de deltagit i Skolverketprojekt om nyanländas lärande.
– Där har vi lärt oss väldigt mycket. Kan man lyfta den gruppen så hjälper det också oss.
De parametrar där Perstorp fortfarande ligger i botten är resurser till undervisning och lärartäthet . Även lärarlöner och lärarnas utbildning drar ner.
Örkelljunga fortsätter att sega sig uppåt på listan och har i år bytt plats med Klippan i botten.
Fakta

Bästa skolkommun 2019

Så gick det för några grannkommuner i nordvästra Skåne i jämförelse med 290 av landets kommuner. Förra årets placering i rankingen inom parentes:

Perstorp: 64 (242) UPP 178 placeringar

Åstorp: 146 (139) NER 7

Bjuv: 173 (223) UPP 50

Örkelljunga: 216 (277) UPP 61

Klippan: 232 (248) UPP 16

Perstorp och Örkelljunga är till storlek ganska jämförbara kommuner (7 500 respektive 10 200 invånare) men får mycket olika placering i rankingen. De stora skillnaderna i resultat kan förklaras på några punkter: Lärartäthet, andel barn i förskola och – framför allt – synen på kommunen som huvudman, samt betyg.
Både vad gäller fullföljd gymnasieutbildning, utbildade lärare och lärarlöner ligger Örkelljunga bättre till – faktorer som borde fälla avgörandet i långa loppet.
Bjuv får sämst resultat för utbildade lärare, resurser till undervisning och friska lärare, bäst resultat för kommunen som huvudman (plats 30 av 290).
Klippan har bäst placering för i vilken grad eleverna fullföljer sin gymnasieutbildning (36 av 290) men dras ner av meritvärde i årskurs nio, samt andel barn i förskola.
Åstorps placering försämras av resurser till undervisning, lärartäthet och fullföljd gymnasieutbildning, men förbättras av lärarlöner.
Gå till toppen