Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånska pristagare öppnar dörrar till arbetsmarknaden

Jane Malmberg på Frode Laursen i Åstorp och företaget BLS Industries i Ystad är regionala vinnare i Visa vägen-priset som delades ut på onsdagen på Malmö Arena Hotel.

Rebecka Spånberg, vd på BLS Industries, och Jane Malmberg från Frode Laursen.Bild: Samhall
Priset delas ut av statligt ägda Samhall och har funnits sedan 2008 i olika former. Dess syfte är att uppmärksamma banbrytande insatser som främjar personer med funktionsnedsättning och bryter deras utanförskap på arbetsmarknaden.
I en färsk undersökning konstaterar samtidigt Arbetsförmedlingen att sysselsättningen för personer med funktionsnedsättning är fortsatt lägre jämfört med den övriga arbetsföra befolkningen i Sverige, 62 kontra 81 procent. Därför är det välkommet med engagemang från anställda och arbetsgivare som brinner för den här typen av frågor.
I Skåne får Jane Magnusson, till vardags arbetsledare på logistikföretaget Frode Laursens lager i Åstorp, Visa vägens utmärkelse Årets eldsjäl som tilldelas enskilda personer.
Juryns motivering: ”Hon förstår att alla medarbetare är olika med sina egna talanger och förmågor. Genom sin lyhördhet skapar hon förutsättningar för alla att prestera utifrån sina egna förutsättningar. Därmed kan alla vara med och leverera både kvalitet och kvantitet men också arbetsglädje och stolthet”.
– Jag är naturligtvis väldigt och tacksam för att det vi gör uppmärksammas, säger Jane Malmberg.
I Skåne tilldelas samtidigt familjeföretaget BLS Industries i VVS-branschen Visa vägens arbetgivarpris. Det priset är vikt åt organisationer, företag, kommuner eller andra sammanslutningar som har inkludering och öppnandet av arbetsmarknaden som en del av sin verksamhet.
Juryns motivering: ”Med en stark förankring i det lokala samhället väljer detta företag att ta ett tydligt ansvar för att inkludera människor som på grund av en funktionsnedsättning hamnat långt ifrån arbetsmarknaden”.
– Vi kan välja att ha vår produktion i Sverige eller på andra sidan Östersjön. Och vi känner oss stolta över vår svenska produktion med behov av kompetens på alla nivåer. Därför är det viktigt att vi hittar de arbetsuppgifter som gör att varje individ kan vara med och ta ansvar och vara engagerad i sitt jobb, säger Rebecka Spånberg, vd för BLS Industries.
Som regionala vinnare går nu Jane Magnusson och BLS Industries vidare i tävlingen och gör upp med finalister i åtta andra regioner. En arbetsgivare och en eldsjäl kommer slutligen att ta hem de nationella Visa vägen-priserna.
Gå till toppen