Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Teaterpris för rolltolkning på piedestal

Skådespelaren Erik Ehn får Dramatens O'Neill-stipendium som delas ut varje år till ”högt förtjänta artister vid teatern”.

Erik Ehn får årets O'Neillstipendium av Dramaten där han arbetar.Bild: Karin Wessl n/TT
”Han kan få glöden från jordens inre att flamma på två meters höjd. Han kan få känslornas galax att rymmas på 60x60 cm”, skriver teatern i sin motivering.
Erik Ehn, just nu aktuell i Jon Fosses ”Ifigenia i Aulis”, även det på Dramaten i Stockholm, fick i fjol väldigt fin kritik för sin tolkning av Peer Gynt vilket också gav honom Svenska Dagbladets Thaliapris 2018. I uppsättningen, som får nypremiär efter nyår, befinner sig Erik Ehn på en två meter hög piedestal där han gestaltar Ibsens livslögnare Peer. Kritikerna var lyriska och talade om ett imponerande teatralt maratonlopp.
Erik Ehn tillhör Dramatens fasta ensemble och har även medverkat i uppsättningar som ”Ett dockhem”, ”Woyzeck” och ”Den goda viljan”.
Stipendiet delades traditionsenligt ut på Eugene O'Neills födelsedag den 16 oktober. Före sin död testamenterade den amerikanske dramatikern rättigheterna till ”En lång dags färd mot natt” till Dramaten som senare fick rättigheterna även till tre andra pjäser. Gåvan resulterade i stipendier som delats ut sedan 1956.
Fakta

Tidigare O'Neillstipendiater

2018 Ingela Olsson

2017 Jonas Karlsson

2016 Melinda Kinnaman

2015 Per Mattsson

2014 Thérèse Brunnander

Gå till toppen