Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Göran Malmqvist död: ”Han var orädd”

Göran Malmqvist, ledamot i Svenska Akademien, har avlidit 95 år gammal. – Han var en väldigt djupt uppskattad vän och kollega, säger ständige sekreteraren Mats Malm.

Göran Malmqvist fotograferad inför sin 95-årsdag i juni. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Malmqvist somnade in stilla i hemmet på torsdagseftermiddagen, enligt Svenska Akademiens tidigare ständige sekreterare Anders Olsson.
Malmqvist inträdde i Svenska Akademien 1985 och efterträdde litteraturforskaren Henry Olsson på stol nummer fem.
Anders Olsson sörjer Göran Malmqvists bortgång och beskriver honom som en människa med både temperament och integritet:
– Han var en otroligt vital människa, som sade sin mening rakt ut. Han var orädd och temperamentsfull på alla sätt och vis, delaktig i allt vi gjorde i Akademien. Jag uppskattade hans mod kolossalt under krisens allra värsta skede. Trots svåra smärtor kom han hela tiden till våra möten – det var helt enastående att se det, säger han.
Olsson berättar att Göran Malmqvist inte har orkat delta vid Akademiens möten den senaste tiden, men att han ”var med i tanken”. Malmqvist tog till exempel del av tillkännagivandet av Nobelpristagarna Olga Tokarczuk och Peter Handke förra veckan.
– Han följde det. Det fyllde honom med särskild glädje, sade han till mig.
Den nuvarande ständige sekreteraren Mats Malm hann knappt träffa Malmqvist.
– Jag kom in i januari och han hade problem med hälsan. Men jag har förstått att han var en väldigt djupt uppskattad vän och kollega, sorgen är stor bland ledamöterna. Det är verkligen jättetråkigt, jag hade glatt mig så åt att få lära känna honom, säger han.
Göran Malmqvist föddes 1924 i Jönköping och växte upp i skånska Kullabygden. Han var språk- och litteraturforskare samt professor i sinologi. Hans forskning kom till stor del att inrikta sig på klassisk kinesisk filologi, syntax och semantik.
Han har översatt ett stort antal kinesiska praktklassiker till svenska, och Nobelpristagaren Tomas Tranströmer till kinesiska.
De kinesiska studierna började han 1946 vid Stockholms högskola.
– Jag tycker fortfarande att det är roligt. Det är ett så annorlunda språk, jag lär mig något nytt varje dag. Men det är inget svårt språk. Det är lätt att lära sig att tala kinesiska. Jag skrev om det i boken “Kinesiska är inte svårt” 1974, sade han till TT inför sin 95-årsdag i juni.
Göran Malmqvists tid i Akademien var dock inte utan friktion.
I samband med att Mo Yan tilldelades Nobelpriset i litteratur 2012 riktades anklagelser om jäv mot Malmqvist. Han hade översatt flera kommande utgåvor av den kinesiske författaren, och det visade sig att Malmqvist och Mo Yan var goda vänner. Akademiledamoten svarade genom att kalla flera profilerade kulturjournalister för ”töntar”.
Samma år skrev Göran Malmqvist i ett mejl till ledamoten Per Wästberg att han skulle ”förgöra” den kinesiske poeten Li Li ”som man krossar en lus med tumnageln”. Även poetens hustru Viktoria Lim, som då var Sveriges generalkonsul i Shanghai, hotades. Både Li Li och Göran Malmqvist har översatt Tomas Tranströmer till kinesiska, vilket var en orsak till bråket.
Gå till toppen