Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre unga i brandutredning släppta ur häkte

Tre av de fyra ungdomar som är misstänkta för inblandning i järnvägsbranden i Hässleholm i augusti har släppts ur häkte. Men de är fortsatt misstänkta.

Södra stambanan genom Hässleholm fick stora skador i branden i augusti, som missänks ha varit anlagd. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
– Det kvarstår misstanke fortfarande. Inga misstankar har avskrivits mot någon, säger åklagare Marie-Louise Holmberg till TT.
Branden startade i en lagerlokal intill södra stambanan och orsakade stora skador på kontaktledningar, signalsystem och spår. Följden blev totaltstopp i tågtrafiken förbi Hässleholm i nästan en vecka.
Misstankarna gäller grov mordbrand. De fyra ungdomarna, i åldern 16–21 år, filmades med övervakningskameror och de medger att de varit på plats. Däremot nekar de till brott, enligt åklagaren.
– Vi tycker att vi har fått en ganska bra bild av motivet, säger Marie-Louise Holmberg, som av hänsyn till förundersökningssekretessen inte vill utveckla vad det skulle vara för motiv.
De misstänktas låga ålder är en av faktorerna som bidrar till att tre av dem nu släppts ur häkte. En annan är att utredningen kommit så långt att det inte finns anledning att förhindra dem att kommunicera med andra.
Sammanställningen av vilka kostnader branden orsakade är inte färdig, men enligt åklagaren bedöms lagerlokalen som brann ner ha varit värd flera miljoner kronor.
Gå till toppen