Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dövblinde Torbjörn Svensson gör konstnärsdebut på Höganäs museum

Han trotsade sin dövblindhet och paddlade kajak över Öresund. Cyklade sedan från Treriksröset till Smyghehuk. Nu debuterar höganäsaren Torbjörn Svensson som konstnär.

Torbjörn Svensson med sitt käppmonster, tillverkat av gamla utslitna blindkäppar. Utställningen pågår till den 3 november.Bild: Sven-Erik Svensson
Det är en udda utställning som nu visas på Höganäs museum. Vita ledstråk på golvet hjälper synskadade in i lokalen och varje konstverk har en QR-kod där man kan höra konstnären berätta om det.
Själv kan han varken se eller höra. Torbjörn Svensson, 36 år, drabbades av dövblindhet för åtta år sedan genom diagnosen Ushers syndrom. Han, som jobbat som lastbilschaufför, fick lära sig att ta sig fram med vit käpp.
De vita blindkäpparna är grundmaterialet i hela Torbjörn Svenssons utställning. Av gamla käppar och epoxilim har han format figurer som tillsammans med hans egna texter ger uttryck för tunga känslor.
Motiven är ofta känslomässigt tunga. ”Utanför” är titeln på detta konstverk som Torbjörn Svensson skapat av gamla blindkäppar.Bild: Sven-Erik Svensson
– Jag har aldrig förut brytt mig om konst, eller ens förstått syftet med den. Men när jag hade fått min första vita käpp föddes tanken att försöka skapa någonting. Så kom käppmonstret till, en figur som speglar varelsen inom mig själv och den process som jag går igenom. Skapandet har gett mig självförtroende, säger han.
Figurerna skapar han taktilt och utan hjälp.
– Det är inte säkert estetiskt vackert, men det ger en känsla. Ett budskap, säger han.
Med utställningen vill Torbjörn Svensson berätta om sitt liv och hur han blir bemött av samhället. På lördagens vernissage pekar han på verket ”Utanför”, där en liten käppfigur sitter hopkurad utanför gruppen.
– Det där kan lika gärna handla om er skoltid. Alla har vi väl upplevt det någon gång, säger han.
Torbjörn Svensson har ständigt utmanat sin dövblindhet. I fjol paddlade han kajak över Öresund och tidigare i år lyckades han med tandemcykel ta sig från Treriksröset till Smygehuk.
Utställningen på Höganäs museum pågår till och med den 3 november.
Lördagens vernissage på Höganäs museum lockade besökare som ville höra dövblinde Torbjörn Svensson berätta om sitt konstnärliga skapande.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen