Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EU-nej till Nordmakedonien – nyval föreslås

Vid EU:s toppmöte tidigare i veckan stod det klart att Bryssel inte kommer att öppna för förhandlingar om medlemskap med Nordmakedonien. Nu agerar premiärminister Zoran Zaev för att få ett nyval i landet.

Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev, här tillsammans med EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i Bryssel i onsdags. Arkivbild.Bild: Virginia Mayo/AP/TT
– Detta är vad jag föreslår: att organisera ett snabbt nyval där ni, medborgare, kommer att besluta om vilken väg vi ska ta, säger han i ett tv-sänt anförande.
Frankrikes president Emmanuel Macron klargjorde vid toppmötet sitt fortsatta motstånd mot medlemskapsförhandlingar för Nordmakedonien och Albanien.
Han anser att EU först bör reformera inträdesprocessen, som anklagats för att både ta för lång tid och inte sätta tillräcklig press på nya medlemsländer att genomföra nödvändiga ekonomiska och juridiska reformer.
En ”besviken och arg” Zaev förespråkar ett EU-inträde.
– Vi är offer för EU:s historiska misstag, säger han.
Zaev säger att han och andra politiska ledare i landet på söndagen ska sätta sig och diskutera vägen framåt.
Premiärministern själv ber om ett mandat att fortsätta kämpa för ett medlemskap, men har ännu ingen uppfattning om när ett eventuellt nyval kan hållas.
– Jag har inget datum, alla alternativ är öppna. Vi kommer att enas om det tillsammans.
Gå till toppen