Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Sverige har råd med både bättre välfärd och ett starkare försvar

Om Sverige inte visar resurser och stark vilja att hävda sin integritet, så blir vi ett säkerhetspolitiskt tomrum. Det skriver Bo Karlberg. Bilden visar svenska flaggan på kastellet på Kastellholmen i Stockholm.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Kommentar till insändaren: "Jag blir inte tryggare av en utökad satsning på de militära styrkorna" av Kerstin Wimmer. HD, Min mening 15/10.
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Det är lätt att hålla med dig, Kerstin Wimmer, när du skriver en lång lista med faktorer som skapar en stor otrygghet och sänkt framtidstro. Sveriges folk har mycket välgrundade orsaker att lufta sin oro över den underfinansierade skolan, sjukvården, åldringsvården, etc. För att inte tala om den alltmer groteska kriminaliteten och sociala upplösningen i hundratals stadsdelar i landet - delvis orsakad av en invandringsvåg som inte kunnat effektivt hanteras av en realistisk integrationspolitik. Den gemensamma nämnaren för dessa bölder på samhällskroppen, kan antagligen kortfattat beskrivas med några få ord: Ett svagt, insiktslöst och maktlöst ledarskap för riket.
Du framhåller att du inte känner dig tryggare av satsning på det militära försvaret, vars pengar du hellre vill ge till de civila samhällsområden som nu ger trygghetsunderskott. I dina argument för en sådan säkerhetspolitik, lägger du inte bara ett underkännande av behovet av svensk försvarsmakt, utan tillägger också hur illa det är att samarbeta med exempelvis USA, som står för det mest onda man kan tänka sig i form av atombomberna mot Hiroshima och Nagasaki. Kan man inte också begrunda hur Sverige och Europa skulle sett ut i dag, om nazisterna inte likviderats med stöd av USA i kriget? Det finns sannerligen mycket goda skäl att hålla sig kritisk till stormakters spel med människoliv som insats – oavsett om det gäller krig eller klimathot - historiskt eller i nutid. Men enligt min mening blir tankebanorna onödigt grunda, när man ställer den diskussionsnivån mot sakfrågor som rör finansiering av Sveriges välfärdssystem.
Däremot är det viktigt att ha klart för sig, att Sveriges välfärdssystem endast kan existera om vi får fortsätta att leva i fred. Av det följer att vi har goda skäl att diskutera hur vi kan bidra till att fred upprätthålles i vår region, tillsammans med andra länders bidrag. Sveriges försvarsdoktrin bygger på att vi ska ha väpnade resurser för att trovärdigt bygga en avskräckande tröskel mot angrepp, och att vi har möjlighet att avvärja angrepp om ett sådant ändå skulle ske. Det är nyttigt att också inse att vi bygger ett totalförsvar, som innebär stora satsningar på att minska det civila samhällets sårbarhet.
Nej, jag blir inte heller automatiskt mycket tryggare av ett starkare svenskt militärt försvar, av det skälet att jag anser att frågan, om vad som ger mig som medborgare trygghet i det lilla landet Sverige, är så komplex. Vi har ett inrikesbaserat hot mot tryggheten, på grund av bland annat de försummelser som landets ledning står bakom. Till det kommer de två största internationella hoten mot vår trygghet: Klimatförändringar och militära aggressioner.
Kerstin, du instämmer i beskrivningen av rysk aggression, men ändå förbigår du en diskussion om vad du anser vore det bästa sättet att minska den ryska regimens kraftiga militära uppladdning, kompletterad som den är med aggressiva verbala utspel och krigiska engagemang utomlands.
Ökad fredsskapande dialog mellan stater är bästa vägen till någorlunda trygga relationer, men tyvärr befinner mänskligheten sig ännu på en utvecklingsnivå, som innebär att man inte tål eget underskott på makt. Maktbalansen är nödvändig för fred – och det finns alltid en aktör som vill fylla ett säkerhetspolitiskt tomrum. Om Sverige inte visar resurser och stark vilja att hävda sin integritet, så blir vi ett säkerhetspolitiskt tomrum.
Och Sverige är ett så rikt land, att vi har råd att bekosta både en bättre välfärdstrygghet och ett starkare militärt försvar.
Bo Karlberg
Familjen Helsingborg
Gå till toppen