Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Lööf och Sabuni är inte lika som bär.

Bredvid Per Bolund (MP) står två liberala kvinnor – Annie Lööf (C) och Nyamko Sabuni (L).Bild: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Sverige har minst två partier som gör anspråk på att vara liberala. De ingår dessutom i samma regeringssamarbete. Men den återkommande gamla tanken på att slå ihop Liberalerna och Centerpartiet tycks avlägsen. L och C är knappast lika som bär.
Centern och Liberalerna har dragit åt olika håll i en rad sakfrågor den senaste tiden. I samtalen om gängkriminalitet och i synen på höghastighetståg, kärnkraft och Arbetsförmedlingens reformering ska det stundtals ha varit rejält irriterat mellan Annie Lööfs respektive Nyamko Sabunis styrkor, skriver Expressen.
Inte nog med det.
En färsk Sifomätning – som samma tidning beställt – skvallrar om hur olika de två partierna i själva verket är. Under ytan.
Sifo har frågat drygt 1 500 personer vilket förtroende de har för dels Socialdemokraterna, dels Moderaterna. Medan hela 57 procent av L-sympatisörerna har stort förtroende för Moderaterna är motsvarande siffra för C-sympatisörer endast 32 procent. Å andra sidan tycks Centerfolket sätta större tilltro till Socialdemokraterna – 39 procent av dem har stort förtroende för S mot bara 29 procent bland Sabunis trupper.
Som om inte Sveriges nya politiska landskap var tillräckligt komplicerat tycks klyftan vidgas mellan liberaler och liberaler.
Det kan krävas att Stefan Löfven (S) vässar sin medlartalang. Om han vill fortsätta som statsminister.
Gå till toppen