Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Nu har ni chans att återfå en del av hedern ni förlorat i den här affären

Öppet brev till Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna i Helsingborg.

Imorgon, tisdag 22 oktober, tas frågan om Öresundskraft upp i Helsingborgs fullmäktige.Bild: Britt-Mari Olsson
Jag har alltid varit en liberalt sinnad person, och (nästan) alltid röstat på ett liberalt parti i allmänna val. Jag omfamnar liberala grundvärderingar.
Jag tillhör också dem som har en hög tillit till våra demokratiska institutioner och har alltid tyckt att våra politiker, nästan oavsett partifärg, gör ett hedervärt arbete, ofta otacksamt, i demokratins tjänst. Det gäller inte minst alla de som engagerar sig, ofta oavlönat, ute i kommunerna. Utan detta ideella engagemang från många människor runt om i landet hade vi inte haft någon lokal demokrati överhuvud taget.
Desto större är därför min besvikelse över de märkliga turer som förevarit i samband med förslaget att sälja Öresundskraft. Drivande bakom förslaget är Moderaterna i Helsingborg, men det stöds också av Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Alla dessa fem partier är därför medansvariga till den kris för den lokala demokratin i Helsingborg vi nu står mitt uppe i.
För det första undanhölls planerna på att sälja Öresundskraft för oss väljare inför det allmänna valet förra året, trots att processen satts igång långt innan dess. Vi väljare fick alltså inte säga vad vi tyckte om den största affär vår stad någonsin gjort, och som direkt berör vår vardag och vår ekonomi. Ansvaret för detta ligger på kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (m) som tydligen inte berättat om vad som var i görningen ens för sina samarbetspartier i Rådhuset. Visserligen hävdar Peter Danielsson att tjänstemän i kommunen förberedde en försäljning av Öresundskraft på eget bevåg och utan hans vetskap. Hur som helst underställdes inte igångsättandet av denna jätteaffär några som helst politiska beslut eller var föremål för någon politisk debatt, vilket är en demokratisk skandal helt enkelt.
När sedan vi i Folkinitiativet för att få till en folkomröstning om Öresundskrafts framtid på rekordtid samlade in 14 000 namnunderskrifter trodde vi givetvis att normal demokratisk anständighet skulle göra att samtliga partier i Rådhuset skulle ställa sig bakom en folkomröstning. Men, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna sade häpnadsväckande nog nej, med den märkliga motiveringen att frågan var “alltför komplicerad" att folkomrösta om.
Det är ett ynkligt svepskäl för att dölja den bakomliggande avsikten, att sätta den lokala demokratin ur spel. Man måste därför på allvar ifrågasätta de demokratiska instinkterna hos dessa tre partier i Helsingborg.
Till slut har vi då de senaste turerna i den här cirkusen, som handlar om fastställande av dag för folkomröstning och om valsedelns utseende: Att man föreslår den 12 januari som valdag, direkt efter alla helgerna är ytterligare ett försök att förhindra en anständig demokratisk process. Ingen egentlig valrörelse hinns ju med och man räknar förstås med att val av dag ska göra att väldigt få tar sig till vallokalerna och faktiskt röstar. Den föreslagna utformningen av valsedel, med en fullständigt bisarrt partisk text för ja till försäljning, är förstås också ett flagrant försök att manipulera valresultatet och därmed sätta demokratin ur spel.
Här, om inte förr, borde anständiga politiker i Rådhuset sätta ner foten och säga: “Nej nu har det gått för långt, jag kan inte ställa mig bakom de här manipulativa och odemokratiska förslagen".
Och gör ni det, kära borgerliga politiker, vid kommunfullmäktiges sammanträde i morgon, tar ni chansen att återfå åtminstone en del av den heder ni hittills förlorat i den här osmakliga affären.
Per Örnell
Råå
Gå till toppen