Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Skammen, inte slöjan.

Litet tyg – stort problem?Bild: Johansen, Carina
Han har rätt: det är inte slöjan som är problemet, det är hederskulturen. Ett förbud mot att bära slöja räddar inte en enda flicka i Sverige som lever under riktigt hedersförtryck, sade Malmös oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar (M) på helgens partistämma: det riktiga förtrycket handlar om att giftas bort mot sin vilja, om att inte få välja sitt liv.
Problemet är när en familjs förment viktiga heder hänger på kvinnornas kyskhet och friheten kringskärs.
Ändå beslöt Moderatstämman att utreda ett förbud mot detta tygstycke i förskolan och grundskolan.
Visst, slöjan kan provocera; det är svårt att se varför småflickor – eller vuxna kvinnor – ska behöva täcka sitt huvud. Men utöver att regler för hur kvinnor klär sig, slöja på eller slöja av, är illiberala så är frågan om slöjförbud är det mest angelägna politiken kan syssla med.
Ulf Kristersson (M), som vill vara den vuxne i rummet, pratar gärna om att samhällskontraktet måste återupprättas. Att misstron är stor – och att det får konsekvenser. Han har en poäng: här krattas manegen för populism.
Tankemodellen är att medborgarna ger upp något av sin frihet mot att staten tillgodoser deras grundläggande behov och kritiken idag är att medborgarna betalar skatt, medan staten inte levererar. Att sjukvård och skola inte fungerar, att otrygghet och kriminalitet växer. Moderatledaren varnar för "de sjunkande förväntningarnas missnöje", en parafras på Tage Erlanders ”de stigande förväntningarnas missnöje".
Partiets svar är traditionell högerpolitik: hårdare tag, mindre invandring, lägre skatter, ordning i skolan.
Men slöjförbud för skolflickor är ren signalpolitik. Unga som växer upp i hederskultur behöver stöd utifrån. Det har, precis som Tegnhammar säger, väldigt lite att göra med "det klädesplagg som kallas slöja". Stiligt dessutom med en tung skånsk lokalpolitiker (M) som styrs av annat än att ligga tätt på SD.
Gå till toppen