Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Gängbrott ger ett svårt pussel.

Mikael Damberg på tisdagen.Bild: Henrik Montgomery/TT
Regeringen lägger pussel. Bit för bit ska gängkriminaliteten bekämpas förklarade inrikesminister Mikael Damberg (S) häromveckan och lanserade ett 34-punktsprogram. På tisdagen gjorde han första punkten till ett konkret förslag. Polisen ska från och med mars nästa år få möjlighet att läsa krypterad information.
Som Damberg själv påpekar är det ett kraftfullt tvångsmedel, men polisen har länge understrukit att det behövs. Rättsvårdande myndigheter får i praktiken rätt att hacka mobiler, datorer och surfplattor som tillhör personer som misstänks för allvarliga brott. Vid minst fyra års fängelse i straffskalan kan myndigheterna till och med få aktivera de hackade enheternas kameror och mikrofoner.
Det är rejäla intrång i den personliga sfären och det juridiska ramverket föreslås bli därefter. Tillstånd ska ges av domstol i varje fall och vissa yrkesgrupper – som läkare, journalister och advokater – får aldrig beröras av åtgärderna.
Med dessa viktiga begränsningar är de nya möjligheterna till hemlig dataavläsning helt på sin plats. Tekniken har utvecklats snabbare än lagen och gett brottslingarna ett försprång som polisen har svårt att ta in. Enligt polisuppgifter har det till exempel inte begåtts ett enda mord i Malmö på senare år som inte föregåtts av krypterad kommunikation mellan gängmedlemmar. Över 90 procent av de digitala kontakterna mellan kriminella bedöms vara krypterade.
Framöver planeras det även för skärpta straff, mer kameraövervakning och bättre möjligheter att göra husrannsakan. Det är alltigenom välkommet så som läget ser ut.
Men det viktigaste är inte att regeringen förverkligar åtgärdsprogrammet, utan att den är fortsatt lyhörd för polisens behov. Kampen mot gängen lär dessvärre visa sig vara ett pussel med långt fler än 34 bitar.
Gå till toppen