Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Liten eller stor vinflaska? Så här påverkas smaken

Det sägs att storleken inte är allt – men för vinet kan flaskans ha stor betydelse för hur snabbt vinet mognar. Vill du långlagra ett vin är magnumflaskan till exempel optimal.

I champagne-genren finns flera flaskstorlekar (även om de inte är särskilt vanliga), örutom Magnum till exempel även Jeroboam, tre liter, och Metusalem, sex liter.Bild: Shutterstock
Flaskans storlek kan ha betydelse för vinet. Bland annat handlar det om hur snabbt vinet utvecklas. Skillnaden har att göra med att det i alla flaskor finns lite luft mellan kork och vin. Syret påverkar alltså vinets mognadsprocess. Ju mer luft, desto snabbare mognar vinet. Halvflaskor innehåller mer luft i proportion till vinmängden än en 75 cl-flaska och större flaskor. Därför mognar vinerna i de små flaskorna snabbare. Perfekt om man inte vill vänta så länge på ett gott vin. Det omvända gäller så klart för större flaskor.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen