Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rim med mycket resonans och sväng

Alexander Agrell har hört det nya albumet med gruppen Rim.

Sunniva Abelli, Hilde Fjerdingøy, Elin Jonsson och Jo Einar Jansen ute på en musikvandring.Bild: Nadia Caroline Andersen

Rim

FOLKMUSIK. Båten.

Stor klang är bara förspelet. Med två fioler, ackordion och nyckelharpa kan man slå världen med häpnad. Eller åtminstone sätta den i rejält sväng.
Rim och resonans. Gruppen innehåller tre delar norskt och en del svenskt (fiolspelaren Elin Jonsson, skicklig och flitig i många sammanhang). Kvartetten mixar egna låtar med traditionellt, som den gamla visan ”Kråka satt på gardastaur” och den jämtländska ”Visa från Raukasjö”.
Det är bra spridning och bredd på det hela. I ”Sigrids doppolska" sätts fiolsprött och trolskt mot brusande varm dur. ”Polka efter John Rosas” är okomplicerat gladskump och ”I båten” en finlemmad visa till ett brudpar.
”Protestpolka” och ”Visa från Raukasjö” är mera experimentella, har bordunkänsla och spänning inom harmonierna, medan ”Sa brura” presenterar sig som en handfast, dragspelsdriven danslåt med mycket sug i.
Gå till toppen