Annons

Annons

”Det är djupt oroande att Anders Ygeman inte ser den verklighet vi har i Skåne”

Skånes elförsörjning

Att staten läger en död hand över skånsk och sydsvensk elproduktion och samtidigt misslyckas med att skapa ett stabilt elnät för att förse Skåne med el är oacceptabelt. Det skriver Carl-Johan Sonesson (M), Anna Jähnke (M) och Louise Eklund (L), företrädare för Allians för Skåne.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Skånes problem beror till stor del på att politiska beslut gjort att produktionen av el i regionen har slagits ut. Barsebäcksverket har avvecklats och kraftvärmeverk straffbeskattas, skriver artikelförfattarna.

Bild: Rolf Olsson

Annons

Den skånska elkrisen är ett av de främsta hoten mot tillväxt och välfärd i regionen. Larmrapporterna har varit många om företag som inte kan göra nyinvesteringar utan kanske mot sin vilja tvingas flytta från Skåne på grund av bristen på el. Ett exempel är Pågen i Malmö som befarar att det inte finns tillräckligt med elkraft i Skåne för en framtida expansion.

Kommuner som planerar för nya bostadsområden är också oroliga och Ystad Hamn har redan erfarit att elkrisen är här.

Region Skåne är också beroende av att elkraften är tillräcklig. De närmaste decennierna ska en stor del av de skånska sjukhusen ersättas eller moderniseras, delvis för att möta den starka befolkningstillväxten. Sjukhus är i allmänhet prioriterade, men det uppstår förstås problem vid elbrist.

Annons

De socialdemokratiska regionpolitikerna Henrik Fritzon och Yvonne Augustin menar att problemen kan lösas med en satsning på regional förnybar elproduktion, som solel och vindkraft (Aktuella frågor 17/10). Enligt dem bör Region Skåne stimulera denna och vad vi förstår även bygga egna vindkraftverk.

Annons

Visserligen ser vi i Allians för Skåne många fördelar med fler vindkraftverk men det Henrik Fritzon och Yvonne Augustin föreslår är som bäst en del av en lösning.

Det är också bra att Socialdemokraterna nu är med på att Region Skåne ska agera när det gäller elkrisen. Samarbetar vi ökar möjligheterna att lösa krisen här och nu.

Skånes problem beror till stor del på att politiska beslut gjort att produktionen av el i regionen har slagits ut. Barsebäcksverket har avvecklats och kraftvärmeverk straffbeskattas. Det är bra att framför allt vindkraften har ökat, men det är alldeles otillräckligt – idag är Skåne helt beroende av tillförsel av el från norra Sverige. Men det fungerar inte eftersom ledningarna inte räcker till.

Dessutom behövs mer el för till exempel transporter. Elbilar och -bussar blir fler för varje dag. Idealiskt skulle utbyggnaden av E 6 med fler körfält ske med möjlighet för elfordon att ladda.

Region Skåne samordnar och kartlägger elbehoven, antingen själv eller tillsammans med länsstyrelsen, handelskammaren och de kommunala energibolagen.

Många av de beslut som rör produktion av el kräver insatser från staten och regeringen. Vi i Allians för Skåne som styr regionen är beredda att ta vårt ansvar som regional företrädare och sätta press på dem.

Att staten lägger en död hand över skånsk och sydsvensk elproduktion och samtidigt misslyckas med att skapa ett stabilt elnät för att förse Skåne med el är oacceptabelt.

Henrik Fritzon och Yvonne Augustin förbigår den socialdemokratiska regeringens ansvar och fokuserar bara på ny regional förnybar elproduktion. Men inte heller den uppstår av sig själv, regeringen har makt att säga nej till vindkraftverk. Den S-ledda regeringen där Miljöpartiet ingår sade till exempel nej till den planerade vindkraftparken utanför Sölvesborg. Kanske var det rätt, men hade den funnits så hade Sydsveriges elproblem varit betydligt mindre. Regeringens agerande visar svårigheterna med en massiv utbyggnad av vindkraftverk – inte ens ett miljöparti i regeringen säger ja till ny vindkraft i större utsträckning.

Annons

Att Region Skåne ska öka sin egen elproduktion, som Fritzon och Augustin anser, är inte heller någon lösning. De vindkraftverk regionen äger ligger inte i Skåne och löser inte problemen eftersom ledningarna inte är tillräckliga. Region Skåne har heller ingen särskild fördel som elproducent. Däremot bygger Region Skåne ganska mycket, till exempel sjukhus, och självfallet är dessa byggen energisnåla och har när det går egen produktion av el via solpaneler eller till och med vindkraft.

Annons

Skåne står inför en allvarlig utmaning som kräver politiskt samarbete. Allians för Skåne har sedan vi tog över styret av regionen efter senaste valet presenterat förslag på kortsiktiga lösningar, både för riksdagsledamöter och ansvarig minister Anders Ygeman (S), till exempel att skjuta på den nya skatten på värmekraftverk eller upphandla reservkraft för att möta toppar i förbrukningen.

Det är djupt oroande att Anders Ygeman inte ser den verklighet vi har i Skåne. Det är däremot bra att den socialdemokratiska oppositionen i Region Skåne gör det. Vi hoppas på ett konstruktivt arbete tillsammans för en fungerande tillgång på el i Skåne.

Annons

Carl-Johan Sonesson (M), ordförande i Region Skånes styrelse.

Anna Jähnke (M), ordförande i Region Skånes utvecklingsnämnd.

Louise Eklund (L) , förste vice ordförande i Region Skånes utvecklingsnämnd.

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy