Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

M och SD stoppade nytt bibliotek och kulturhus i Bjuv

Socialdemokraterna vill satsa 130 miljoner kronor på ett nytt kombinerat bibliotek och kulturhus. Moderaterna och Sverigedemokraterna är av annan uppfattning och röstade ner minoritetsstyret i kommunstyrelsen.

Situationen för det politiska styret i Bjuvs kommun blev tydlig på onsdagen när politikerna i kommunstyrelsen voterade i frågan om förslaget om bibliotek med verksamhetslokaler.
Förslaget med arkitektskiss på ett kombinerat bibliotek och kulturhus med möteslokaler, som går under benämningen M1, har varit på remiss bland nämnder och styrelser. Minoritetsstyret som förutom S består av C, L och KD ville skicka det vidare till budgetberedningen, men blev nedröstade.
Med en rösts övervikt vann Jörgen Johnssons (M) yrkande om att inte ta med satsningen M1 i investeringsbudgeten för 2020. Moderaterna fick stöd av SD och därmed majoritet med 7 röster mot 6.
Jörgen Johnsson säger att Moderaterna varit emot idén om nybyggnation av bibliotek hela tiden och anser att den skiss som presenterats passar bättre för en långt större kommun än Bjuv.
– Vi tycker det är mycket pengar att lägga på det. Vi har mycket utgifter och mycket på gång i kommunen och det är positivt, men här har vi dragit i bromsen.
Han ser gärna att Folkets husfastigheten säljs till ett företag som bygger bostadshus där kommunen hyr in sig med bibliotek och möteslokaler på bottenvåningen.
– Gör man detta så kunde man strunta i det här kulturhuset. Under tiden kan man kanske flytta biblioteket till Futurums lokaler som blir lediga när verksamheten flyttar till Brogårda, säger Jörgen Johnsson.
”Det vore ett lyft för vår kommun”, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S) om kombinerat bibliotek och kulturhus. Det kan byggas i egen eller annan regi.Bild: Tom Wall
I arbetsutskottet var de politiska ståndpunkterna de samma. Men utgången där blev till minoritetsstyrets fördel på grund av ordförandens utslagsröst.
Jörgen Johnsson och andre vice ordförande i kommunstyrelsen Mikael Henrysson (SD) svarar båda att deras partier har samma uppfattning i en del frågor, men nekar till att det finns ett mer utvecklat samarbete.
– Vi vill för det första inte använda kommunens pengar till detta. Vi tycker att vi har annat att lägga pengar på. Vi har skolor och förskolor, reningsverk och det ska asfalteras. Någon form av M1 kan bli av, men då ska inte kommunen själv bygga, säger Mikael Henrysson.
In sin egen partigrupp har Socialdemokraterna i Bjuv enats om att driva förslaget om ett nytt bibliotek i Bjuv. Partiet vill att det byggs på Protistatomten och att byggnaden också ska ha samlingssal och möjligheter till teater, musik och annan verksamhet. För detta projekt vill Socialdemokraterna avsätta 130 miljoner kronor i investeringsbudgeten de kommande åren.
– Jag har mitt parti bakom mig och samarbetspartierna. Det vore ett lyft för vår kommun. Om vi ska bygga det själv eller om någon annan kan bygga det åt oss vet vi inte, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S).
Enligt Anders Månsson utgår oppositionsparterna i diskussionen från att S bara kan tänka sig att bygga biblioteket i egen regi.
– Vi kan mycket väl hamna i att någon annan bygger och vi hyr. Ska vi som kommun äga allt, nej det kan vi kanske inte, och det är vi fullt införstådda med, säger han.
Frågan om investering i kombinerat biblioteks- och kulturhus får en fortsättning i kommunens budgetprocess.
”Vi tycker att vi har annat att lägga pengar på”, säger Mikael Henrysson (SD), andre vice ordförande i kommunstyrelsen.Bild: Tom Wall
Gå till toppen