Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: En annan allians med sprickor.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Vladimir Putin har en plan ihop.Bild: Sergei Chirikov
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Försvarsalliansen Nato befinner sig i kris. Det är svårt att beskriva situationen annorlunda när medlemslandet Turkiet gör gemensam sak i Syrien med Natos huvudfiende Ryssland. Den turkiska framfarten i norra Syrien har dessutom lett till att flera medlemsländer, bland dem Storbritannien, Frankrike och Tyskland, stoppat försäljning av vapen till Natobrodern Turkiet.
Alliansens försvarsministrar har med andra ord ett och annat att reda ut när de nu under två dagar möts i Natohögkvarteret i Bryssel.
Sprickorna i alliansen har de senaste åren blivit allt tydligare. Och det beror inte enbart på närmandet mellan Turkiet och Ryssland. Sedan han blev president har Donald Trump gång på gång vädrat sitt missnöje med Nato och läst lusen av de andra medlemmarna som enligt honom satsar för lite på försvaret och åker snålskjuts på USA. Envisa uppgifter, som aldrig bekräftats officiellt, gör gällande att Trump vid flera tillfällen, mellan skål och vägg, till och med hotat att dra USA ut ur Nato.
Att kasta ut Turkiet ur alliansen är knappast aktuellt. Det skulle göra krisen akut och om något riskera att permanenta en axel Ankara-Moskva. Men den skada Turkiet kan åsamka Nato inifrån ska heller inte negligeras. Går det att lita på att de hemligheter som delas inom alliansen inte via Turkiet förs vidare till Kreml?
Trumps hastiga beslut att dra tillbaka de amerikanska trupperna och överge sina tidigare allierade, kurderna, har ritat om spelplanen i regionen. Putin lanserar nu sig själv som fredsmäklare. Ryska och syriska styrkor ska bistå Turkiet att rensa gränsområdet från kurdiska väpnade grupper. Därefter ska Ryssland, Syrien och Turkiet gemensamt patrullera zonen och fred infinna sig. Utlovas det.
Kremls talesmän skryter om att de till skillnad från USA inte sviker sina vänner – i det här fallet den syriske diktatorn Bashar al-Assad.
Om det ändå vore gripet ur luften.
Gå till toppen