Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Jag vill spela i NHL en dag”

Systrarna Linnea och Ida Hansson spelar båda ishockey med killar i IF Lejonet och har stora mål med sin idrott. Nyligen blev storasystern Linnea Hansson uttagen till Skånelaget, men drömmarna slutar inte där.

Systrarna Linnea och Ida Hansson spelar båda i IF Lejonet. Storasyster Linnea Hansson har blivit uttagen till Skånelaget.Bild: Isabel Aguilar
I ishallen i Landskrona spenderar 13-åriga Linnea Hansson från Vallåkra nästan all sin tid. Hon spelar nämligen i ishockeyklubben IF Lejonet. Som enda tjej sitt lag spelar hon i en grupp födda år 2006-2007. Men ofta hon får hon spela med både de äldre och yngre lagen.
– Hockey är roligt och man får verkligen utmana sig själv. Man måste lära sig både skridskoåkning och teknik med klubban samtidigt.
Intresset för hockey fick hon efter att ha tittat på tv och testat på hockeyskolan. Därefter fick hon ta klivet in i ett riktigt lag för fem år sedan.
– Då var jag nervös och jag minns att jag glömde klubban på första träningen. Det löste sig och jag fick låna klubba av en i laget, han blev senare min bästa vän, berättar Linnea Hansson.
Dags att snöra på sig skridskorna.Bild: Isabel Aguilar
Numera är hon en av flera talangfulla spelare i laget. Tillsammans med andra lagkamrater tränar hon mer än sex dagar i veckan efter att hon börjat sjuan på i en idrottsklass, på LA School of sports, och tränar på morgnarna också.
Det hårda arbetet hon lägger ned både i klubblaget och på egen hand, har börjat ge resultat.
Hon blev tillsammans med tre andra Lejonettjejer uttagen till Skånelaget för att kvala till den stora turneringen TV-pucken, i slutet av september, och hon är en av de tongivande spelarna i laget.
– Jag blev jätteglad och stolt över mig själv. Det var ett av mina mål med hockey, att komma med i Skånelaget.
Hon sätter höga krav på sig själv och vet vad hon vill med sin sport.
– Nästa mål är att få spela i det yngsta landslaget, J18. Sen vill jag även gå Djurgårdens eller Linköpings hockeygymnasium och efter det få ett hockeystipendium till college i USA. Till slut vill jag spela i NHL en dag.
Systrarna Linnea och Ida Hansson på isen.Bild: Isabel Aguilar
Har du någon förebild?
Pernilla Winberg, hon är duktig. Jag var på hennes hockeyläger och fick lära mig mycket. Jag pratade med henne lite och fick lite råd för att nå mina mål. Hon sa att man måste kämpa.
Linnea Hanssons tioåriga lillasyster Ida Hansson spelar även hon hockey men i nuläget har hon inte lika höga mål som storasyster.
– Jag har inte tänkt på det så jättemycket. Jag vill bli bäst i mitt lag och komma med i Skånelaget sen. Jag började på hockey för att Linnea hade så kul när hon spelade, då ville jag också testa, säger Ida Hansson.
På frågan om vilka hennes styrkor som hockeyspelare är svarar hon snabbt:
– Jag är bäst på skridskoåkningen och tekniken håller jag på att lära mig. Allra bäst är jag på att bryta puckar. Jag och en annan tjej brukar spela back, vi kallas för muren, säger hon.
Att få fler tjejer att spela ishockey är ett av IF Lejonets mål. Tränaren André Svensson berättar att man i nuläget har 10-15 tjejer i olika lag.
– Vi vill gärna ha fler tjejer i Lejonet och gör ingen skillnad mellan könen, för oss är det inget problem att alla spelar ihop. Vi måste få fler tjejer att komma hit och prova, i framtiden vill vi gärna ha ett damlag.
Dags att snöra på sig skridskorna.Bild: Isabel Aguilar
Fakta

Tre snabba frågor till ishockeyspelarna

Favorithockeyspelare?

Linnea: André Burakovsky.

Ida: Sidney Crosby och Henrik Lundqvist.

Favoritlag?

Linnea: I SHL: Malmö Redhawks och Djurgården. I NHL: Washington Capitals.

Ida: I SHL: Malmö Redhawks och Växjö, I NHL: NY Rangers och Pittsburgh Penguins.

Favoritmärke på klubban?

Linnea: CCM är bäst.

Ida: Jag tycker bättre om Bauer.

Gå till toppen