Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Wihlborgs ökar förvaltningsresultatet

Under årets tredje kvartal ökade Malmöbaserade Wihlborgs förvaltningsresultatet med 20 procent.
– Vi fortsätter att leverera väldigt bra, säger vd Ulrika Hallengren.

Ulrika Hallengren är vd för fastighetsbolaget Wihlborgs med huvudkontor i Malmö.
Hyresintäkterna för fastighetsbolaget, med fokus på kommersiella fastigheter i Öresundsregionen, ökade med 76 miljoner till 743 miljoner kronor jämfört med perioden juli-september förra året.
– Nettouthyrningen har varit stark i år, som i det tredje kvartalet uppgick till 28 miljoner kronor. Det taktar väl mot de höga 30 miljoner vi uppnådde under andra kvartalet, säger Ulrika Hallengren och fortsätter:
– Det är en god signal om att vi har en fortsatt bra tillväxt och efterfrågan på marknaden, inte minst i Malmö.
Minus driftskostnader, bland annat för värme, el, vatten och underhåll, ökade driftsöverskottet med 9,3 procent till 552 miljoner kronor.
– Den siffran är vi absolut nöjda med, säger Ulrika Hallengren som också är tillfreds med bolagets förvaltningsresultat – det vill säga resultatet före värdeförändringar och skatt – som steg med 20 procent till 446 miljoner kronor.
– Det visar att vi har en fortsatt effektiv förvaltning och att vi helt enkelt fortsätter att leverera bra hela vägen. Det som är glädjande att vi under året har skapat möjligheter till fortsatt utveckling bland annat genom våra förvärv.
I det avseendet lyfter Ulrika Hallengren dels en försäljning av en fullt uthyrd fastighet i kvarteret Landsdomaren i Lund, dels ett förvärv av kontorsfastigheterna Nya vattentornen öster om väg E22 på Ideonområdet i Lund.
– I Nya vattentornen finns det fortfarande uthyrningspotential. Man kan säga att vi har köpt oss vakanser som gör att vi kan fortsätta att utvecklas, säger Ulrika Hallengren.
Samtidigt står bolagets direktavkastning – det vill säga driftnettot som tar fasta på hyresintäkter minus driftskostnaden i förhållande till fastigheternas värde – mer eller mindre och stampar: marginell minskning från 5 till 4,9 procent, som bland annat har påverkats av bolagets fastighetstransaktioner.
De nämnda fastighetstransaktionerna pekas också ut som en delförklaring till bolagets sjunkande resultat efter skatt: från 546 miljoner till 450 miljoner kronor.
– Vi har också haft någon engångskostnad för ökad fastighetsskatt det här kvartalet, som utgör en avgörande marginal. Vi har dessutom en skattesituation som innebär att vi betalar lite mer skatt i Danmark, säger Ulrika Hallengren som hellre lägger fokus på bolagets intjäningsförmåga:
– Den är fortsatt god, vilket gör att vi kan gå vidare med investeringar i vår region.
Strax innan klockan 14 på torsdagen hade Wihlborgs aktie stigit med cirka 0,7 procent i handeln på Stockholmsbörsens lista för storbolag.
Läs också ”Hur skulle du se på att bli börs-vd?”
Gå till toppen