Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Folke Schimanski: Är det läge att slopa potatislovet?

Potatislovet blev höstlovet som blev läslovet. Det var aldrig tänkt att bli en ledighet, så frågan är om det inte är ett lov man kan avvara? undrar Folke Schimanski – och berättar historien om Kung Potatis.

Kung Potatis.Bild: Bertil Ericson / TT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
1833 fällde skalden Esaias Tegner det välkända yttrandet om ”freden, vaccinet och potäterna”. Dessa tre faktorer sägs ha lagt grunden till en befolkningstillväxt, som blev så stark att det inte fanns tillräckligt med utrymme för den. Vad potatisen angår skapade den en större motståndskraft genom sina många vitaminer och spårämnen, vilket minskade dödligheten. Denna disproportion mellan folk, fä och jord bidrog till den stora utvandringsvågen från 1800-talets mitt. Potatispesten i Irland ledde till samma effekt, en miljon irländare svalt ihjäl, de som kunde tog sig till Amerika.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen