Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Fria medier är för mycket för Trump.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Trumpadministrationen uppmanar statliga myndigheter att sluta prenumerera på kvalitetstidningarna New York Times och Washington Post.
Ett tecken på att president Donald Trump börjar inse hur hårt trängd han är – från att kalla seriösa medier folkets fiende ger han sig på affären. Nu när riksrätt tycks närma sig vittnesmål för vittnesmål, medan allt fler inser att processen är legitim.
För att medierna rapporterar fakta i målet.
Att nyheter ska stoppa vid myndigheternas tröskel låter bisarrt. Men detta är ju Trumps USA, där seriös rapportering avfärdas som fake news. Också här hemma ifrågasätter populisterna traditionella medier och flockas på alternativa sajter.
Högerpartierna i sin tur fokuserar på SVT, SR och UR.
M vill banta public service, KD vill skala av "krimskramset" och SD vill se en stor reform "i dess fundament". Ungsvenskarna vill rentav utreda konsekvenserna av att lägga ner helt.
Varför är det så tyst från vänster och mitten? Från höger försöker man i alla fall, skriver SVT:s Jan Helin och Helena Olsson i DN (25/10). De försvarar ofoget att tv publicerar så mycket text på sajterna – inte sällan nyheter från lokal press – att det ibland hotar lokal press. Samtidigt som de försäkrar att SVT inte ska konkurrera ut lokaltidningar.
Det går inte ihop. Men att public service måste diskuteras – från alla håll – har de rätt i. Fria medier är A och O i en demokrati.
Det fattar ju till och med Donald Trump.
Gå till toppen