Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Jag möttes av skrämmande okunskap kring min sjukdom

Jag har varit sjukskriven från mitt arbete som sjuksköterska i fem år, måste använda elscooter och rullstol då jag endast kan förflytta mig korta sträckor och behöver hjälp med flera vardagliga saker. Det skriver Mari Larsson.Foto: Claudio Bresciani/TTBild: Claudio Bresciani/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Den 25 oktober är det den dag på året då POTS (Postural ortostatisk takykardisyndrom), en sjukdom som påverkar det autonoma (icke-viljestyrda) nervsystemet, uppmärksammas runt om i världen. POTS kan bland annat ge yrsel, svimning eller svimningskänsla, hjärtrusning, huvudvärk, svaghet i kroppen, svår trötthet, mag- tarmproblem, bröstsmärta, kognitiva besvär, temperaturstörningar och synproblem. Symtomen kan försämras vid infektion, menstruation, värme, plötsliga lägesförändringar, en längre stund stående eller sittande, samt av rörelse. POTS beräknas drabba så många som 1-3 miljoner amerikaner och är fem gånger vanligare hos kvinnor än hos män. Några svenska siffror finns ännu inte.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen