Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Krapperups första äng ska locka hotade insekter

Nu ska slottsträdgårdsmästarens önskan om Krapperups slottsparks första äng bli sann.
Över 3 000 kvadratmeter gräsmatta ligger och väntar på att bli ett blommande hav för insekter.

Linus Hjertkvist presenterar sin idé för Krapperups första äng. Malin Planander från Miljöbron, Josefine Marklund från Höganäs kommun, Marcus Ljungdahl Brönmark, Jakob Sandberg från Fredriksdal och slottsträdgårdsmästare Georg Grundsten lyssnar.Bild: Anders Malmberg
I utkanten av Krapperups slottsträdgård, norr om rosenträdgården, står Linus Hjertkvist på en kal gräsmatta och berättar om hur den kan göras om till en blomstrande äng.
– Kullahalvön är en av de artrikaste platserna i landet. Två tredjedelar av alla Sveriges växter finns här. Det är en fantastisk plats i och med att den är så mångfacetterad, säger han.
Han studerar landskapsvetenskap på högskolan i Kristianstad och har under sin utbildning utrett förutsättningarna för att anlägga en äng på Krapperup.
Ända sedan slottsträdgårdsmästare Georg Grundsten tog sig an parken på Krapperup för snart fyra år sedan har han velat anlägga en äng.
– Syftet är att locka hit fler rödlistade insekter. Det borde åligga alla parker, anläggningar och jordbruk att anlägga ängsmark, säger han.
Här ska det så småningom bli Krapperups slottsparks första äng, med ett hav av ängsblommor. Syftet är att locka rödlistade insekter.Bild: Anders Malmberg
Linus Hjertkvist håller med om ängars betydelse.
– Det finns ett starkt samband mellan att ängsmarker försvinner och att insekter minskar i antal, säger han.
Georg Grundsten hade sett ut en plats för sin äng, men Linus Hjertkvist kom fram till att det solbelysta området norr om rosenträdgården är bättre lämpat. Under grässvålen finns det näringsfattig isälvssediment (mineraljord).
– Jorden måste vara näringsfattig, annars tar stor- och snabbväxande arter över, säger Linus Hjertkvist.
Han föreslår att gräset grävs bort på området, som är 3 200 kvadratmeter stort. Sedan odlar man potatis eller råg, för att dra näring ur jorden. Därefter planteras ängsfröer.
Slottsträdgårdsmästare Georg Grundsten och Linus Hjertkvist, som gjort utredningen om Krapperups första äng.Bild: Anders Malmberg
Det finns en förhoppning om att Fredriksdals museer och trädgårdar ska kunna dela med sig av en del plantor, så att det fortare blir en blommande äng. Fredriksdal har tillsammans med länsstyrelsen och Botaniska trädgården i Lund byggt upp en genbank med akut hotade kärlväxter.
– Skåne har den rikaste floran, men också flest rödlistade arter, säger Jakob Sandberg, biolog på Fredriksdal.
För att förbereda för ängen har Marcus Ljungdahl Brönmark, som läser till sin kandidatexamen på Lunds universitet, gjort en insektsinventering. Den har framförallt fokuserat på fjärilar och bin, eftersom man vill främja pollinerare.
Marcus Ljungdahl Brönmark har inventerat insekterna på Krapperup.Bild: Anders Malmberg
Han fann bland annat 13 olika biarter och lika många sorters humlor.
– Det finns vissa arter av växter som ska vara med, om man vill dra hit rödlistade insektsarter från Kullaberg, säger Marcus Ljungdahl Brönmark.
Ännu är ingen tidsplan satt för ängen, men Georg Grundsten ser framför sig att det finns en begynnande äng till sommaren 2021.
– Jag ser framför mig att både arter som finns och är rödlistade hittar hit. Fjärilar har en sanslös förmåga att känna dofter.
Gå till toppen