Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pence kritiserar NBA: Kryper för Kina

De hårda tongångarna i basketkonflikten mellan USA och Kina fortsätter. I ett tal anklagade USA:s vicepresident Mike Pence den amerikanska basketligan NBA för att krypa för Kina. Kort därefter replikerade Kina genom att kalla Pence för en arrogant hycklare.

Russell Westbrooks Houston Rockets har hamnat mitt i basketkonflikten mellan Kina och NBA.Bild: Eric Christian Smith/AP/TT
Retoriken mellan representanter från USA och Kina är hård i takt med att relationen mellan länderna blir allt sämre. I ett tal på torsdagen adresserade Mike Pence det ansträngda förhållandet.
Den amerikanske vicepresidenten var kritiskt mot hur han menar att Kina behandlar sina religiösa minoriteter, över landets handelsbeteende och dess allt mer aggressiva politik. Samtidigt anklagade Pence den amerikanska basketligan, NBA, för att ta ställning för Kina och tysta kritik mot landet.
– Genom att stå bakom det kinesiska kommunistpartiet och hindra yttrandefriheten agerar NBA som ett helägt dotterbolag till den auktoritära regimen, sade han.
Kinas replik efter vicepresidentens tal tog inte lång tid.
Dagen efter varnade Hua Chunying, talesperson vid det kinesiska utrikesdepartementet, för att relationen mellan länderna är på en kritisk nivå.
– Hans kommentarer är fulla av arrogans, fördomar, partiskhet och lögner, sade hon på en presskonferens i Peking under fredagen.
Hua menade att Pences tal var ett försök att distrahera den amerikanska befolkningen genom att baktala andra länder och uppmanade Washington att sluta uttrycka oansvariga åsikter.
Bakgrunden till basketkonflikten är att NBA-laget Houstons sportchef Daryl Morey twittrat sitt stöd till demokratiaktivister i Hong Kong. Precis före storlagen Los Angeles Lakers och Brooklyn Nets skulle träningsmatcha mot varandra på kinesisk mark.
Tweeten upprörde många i Kina där basket är den största sporten med över 300 miljoner utövare, enligt NBA. Trots att den amerikanska basketligan inledningsvis kallade Moreys tweet djup olämplig avbröt den kinesiska staten sitt mångåriga samarbete med NBA.
Sedan dess har basketligan ställt sig bakom sportchefen. NBA-kommissionären Adam Silver uppgav i en intervju att den kinesiska staten dessutom krävt att den nordamerikanska basketligan skulle sparka Morey – vilket man inte gjorde. Detta är uppgifter som Kina däremot förnekar.
Gå till toppen