Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Det borde finnas minst en fritidsbank i varje kommun.”

Idag finns det fritidsbanker på 91 platser i landet. På dem kan vem som helst låna sport- och friluftsutrustning gratis i upp till två veckor. Utrustningen skänks av människor som har rensat sina förråd på saker som de inte längre använder. Det skriver Henric Byström, varumärkes- och kommunikationsansvarig för Fritidsbanken Sverige.

Alla borde gratis få prova på olika sport- och friluftsaktiviteter utan att först köpa dyr utrustning, skriver Henric Byström.
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Under 1800-talet började folkbiblioteken växa fram i Sverige. Tanken var att ge fler tillgång till litteraturens värld genom gratis utlåning av böcker. Fritidsbanken sysslar med något liknande, men nu är syftet att fler ska kunna ha en aktiv fritid på ett klimatsmart sätt.
Den första fritidsbanken startade i Deje i Värmland 2013. Bakom idén stod en diakon, Carina Haak, som både i sitt jobb och privat sett att det fanns ett behov av att kunna låna idrottsprylar.
Idag finns det fritidsbanker på 91 platser i landet. På dem kan vem som helst låna sport- och friluftsutrustning gratis i upp till 14 dagar. Utrustningen skänks av människor som har rensat sina förråd på saker som de inte längre använder.
Fritidsbankens låntagare kan vara allt ifrån barn som kommer in efter skolan och lånar en skateboard till familjer som ska åka skidor. Det kan också vara mormödrar som lånar skridskor till sig själva och sina barnbarn, högskolestudenter som ska spela tennis, medelålders män som lånar kastspö och flytvästar till fisketurer, rullstolsburna tjejer som lånar sitski (en sorts skidkälke) och nyanlända familjer som ska åka pulka för första gången i sina liv.
Den som har barn vet att det kan vara svårt att vid första försöket hitta en fritidsaktivitet de gillar. Föräldrar vet också hur snabbt fötter växer och hur få tillfällen pjäxor och skridskor hinner användas innan de är urväxta.
Varumärket Fritidsbanken ägs av den ideella föreningen Fritidsbanken Sverige, som arbetar med fritidsbankernas utveckling och nyetablering. Medlemmar är de lokala fritidsbankerna, som oftast drivs i kommunal regi.
Än så länge finns Fritidsbanken i fyra skånska kommuner: Trelleborg, Eslöv, Malmö och Lund, och ytterligare två, Östra Göinge och Landskrona, ligger i startgroparna. Det är uppmuntrande, men det borde finnas minst en fritidsbank i varje kommun.
Alla borde få möjlighet att gratis prova på olika sport- och friluftsaktiviteter utan att först köpa dyr utrustning.
I bibliotekslagen står att varje kommun ska ha ett folkbibliotek. En utveckling skulle kunna vara en lag som säger att varje kommun ska tillhandahålla utlåning av fler artiklar än de som finns på bibliotek, till exempel verktyg, musikinstrument, leksaker och – förstås – sport- och friluftsartiklar.
Trots tuffa ekonomiska tider för landets kommuner finns det ingen anledning att vänta med att starta en fritidsbank tills det blir lagstadgat. Det är ett konkret verktyg för att nå flera av målen i Agenda 2030 och är på sikt en lönsam investering.
Fritidsbankerna bidrar till att människor i alla åldrar rör sig mer, något som är viktigt i en tid då allt fler sitter stilla i mer än sju timmar om dagen. Uppgiften kommer från Folkhälsomyndigheten.
Fritidsbanken gör att fler kommer ut i naturen, ökar människors hälsa och välmående, medför social utjämning och innebär att funktionsnedsatta kan aktivera sig på samma villkor som alla andra.
Att varje sak som fritidsbanken lånar ut används mer än vad den annars skulle ha gjort är också bra ur ett klimatperspektiv.
Min förhoppning är att fler kommuner går i bräschen för att etablera fritidsbanker, 2000-talets motsvarighet till folkbiblioteken.
Henric Byström, varumärkes- och kommunikationsansvarig för den ideella föreningen Fritidsbanken Sverige.
Gå till toppen