Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gamla Stiftet är snart nya Borangeriet

Åstorp får ett nytt seniorboende när företaget Bosson Living Room AB renoverar det gamla Stiftet mittemot Oj!. Nu är man i slutfasen av etapp ett och i november ska de första hyresgästerna kunna flytta in.

Det arbetas frenetiskt på fastigheten mittemot Oj! i Åstorp. Köken ska på plats och lyktor på balkongerna ska skruvas fast och kopplas in.Bild: Hanna Rahlén
Det är full aktivitet i gamla Stiftet som snart står klart som Borangeriet. Köken i lägenheterna håller på att ställas i ordning och badrummen städas.
– Det har varit så mycket jobb, säger Christian Bosson, vd för Bossons Living Room AB.
Det var hösten 2018 som renoveringen sattes igång av den fastighet där det tillverkades blyertspennor. Därför kallas den Stiftet i folkmun.
Sedan dess har det hänt grejer. Fasaden är mörkgrå med vita dekorationer över fönster och dörrar och flera balkonger sticker ut från husväggen.
– Du ser att det är vita spetsar över fönsterna, det ska symbolisera pennspetsar och knyter an till husets historia, säger Christian Bosson.
Christian Bosson är vd för Bosson Living Room AB som renoverar det gamla Stiftet i Åstorp och gör det till Borangeriet.Bild: Hanna Rahlén
I första etappen blir det totalt 18 lägenheter för personer över 65 år. Ytterligare 12 lägenheter ska göras i en andra etapp. Då ska också gemensamhetslokaler med plats för gemensamt kök, café, biljardbord och festlokal byggas klart.
– När man bor här har man kanske inte fest i sin lägenhet, då ska det finnas utrymme här för det.
Lägenheternas storlek varierar från cirka 40 kvadratmeter till 90 kvadratmeter. Unikt för Borangeriet är också ett samarbete med ABF, som sedan tidigare har lokaler i huset.
– Det är det första samarbetet i Sverige där vi jobbar tillsammans för att skapa aktiviteter för äldre. De boende kan också använda lokalerna på dagtid när ABF inte använder dem, säger Christian Bosson.
Genom ABF finns det ett hantverksrum, ett dansrum och ett keramikrum där man kan dreja. På kvällarna har ABF sina kurser som vanligt. I andra etappen av bygget ska det också bli ett gym med fokus på rörlighet i Borangeriet.
ABF finns redan i huset och när de boende flyttar in inleds ett samarbete där studieförbundet ordnar aktiviteter för de äldre.Bild: Hanna Rahlén
Från början var planen också att det skulle bli ett orangeri i fastigheten, därav namnet Borangeriet. Men framför entrén där växthusdelen skulle byggas visade det sig vara prickad mark – mark som inte får bebyggas.
– Så istället blir det uteservering och boulebanor i tävlingsstorlek. Kanske byter vi också ut fönstren i cafédelen till industrifönster för att mer skapa den känslan, säger Christian Bosson.
I slutet av november ska de första hyresgästerna kunna flytta in, men redan nu finns en tanke om att utvidga ytterligare – om man får bygglov. Konceptet har inte bara lockat intresserade hyresgäster i Åstorp.
– Boende från andra kommuner har hört av sig och vill bo här. Flera kommuner har också kontaktat mig och är intresserade av konceptet och samarbetet med ABF.
Gå till toppen