Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Insändare: ”Väljarförakt ger upphov till politikerförakt i Höganäs”

Signaturen ”Bekymrad väljare” tycker till om makt och om M-politikern Gustaf Wingårdh.

I tidningen läser vi att Höganäs kommuns samhällsbyggnadschef hävdar att kommunens chefstjänstemän pratar igenom svårigheter och förutsättningar med politikerna så att de (politikerna) är väldigt insatta när de ska fatta beslut.
För oss som försöker följa alla turerna med byggloven för det omdiskuterade ”fritidshuset” i Nyhamnsläge är detta ett mycket märkligt påstående. För en lekman verkar det vara tvärtom:
Tjänstemän beviljar bygglov, ärendet återförvisas flera gånger för ny prövning och när byggnadsnämnden äntligen tar sig samman och fattar ett beslut svarar nämndens ordförande på en fråga om det inte är rimligt att väljarna får reda på hur han tänkt kring beslutet att ”Jag tänker inte så mycket. Det är ju faktiskt tjänstemännen som gör yttrandena och som gör det.”
Riktigt vad han menar framgår inte, men jag blir provocerad när en förtroendevald politiker uttrycker sig på det viset. Jag finner det ytterst arrogant att han inte vill delge sina väljare några tankar bakom ett så omdiskuterat beslut. Vilket väljarförakt!
Man kan också läsa i tidningen att kommunfullmäktiges ordförande ena veckan klubbar en uppdatering av kommunens resepolicy och nästa vecka bryter mot den med motiveringen ”jag gör det som är bäst för mig”. Vilket väljarförakt!
Sådana exempel på väljarförakt kan ge upphov till politikerförakt. Vi vill inte att våra förtroendevalda beter sig på det viset.
Därför vill jag ge ett råd till moderaterna i Höganäs när de i fortsättningen tillsätter ordförande i kommunfullmäktige och nämnder: Läs Astrid Lindgren! Inte bara Pippi Långstrump utan även hennes reflektion om makt: ”Makt korrumperar! Det är ett mänskligt fenomen som ingalunda är partipolitiskt bundet. En regering, av vilket slag eller färg den vara må, som alltför länge har haft makten borde för sin egen hygiens skull träda tillbaka en tid och tänka efter”.

”Bekymrad väljare”

Gå till toppen