Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: Man måste kunna få göra fel

”Ni som är utan skuld är välkomna att engagera er i kommunpolitiken och hjälpa till”, skriver Elisabeth Salonen Ripa (Fi).

Nu får det väl ändå vara nog? Nog med gnäll, anklagelser, påhopp, misstänkliggöranden, hastiga beslut och denna strida ström av människor ”som får gå” från kommunen.
Kan vi inte en gång för alla bestämma oss för att verka och tänka positivt? Det verkar råda en kultur i kommunen där ”huvud ska rulla” så snart ett misstag begåtts. Kan vi inte i stället tillsammans lära oss av misstagen och bli en bättre kommun, en bättre gemenskap och faktiskt klättra tillsammans med varandra, istället för på varandra?
Vi är många som enträget, och ofta ideellt, arbetar inom kommunpolitiken för att invånarna i vår kommun ska ha det bra. Vi fritidspolitiker är vanliga människor med ovanligt engagemang. Vi offrar tid och energi för att hjälpas åt att värna allas vår tillvaro i Svalövs kommun. Vi har olika ideologier och olika idéer om hur, men vi är nog alla eniga i att vilja arbeta för kommunens och invånarnas bästa.
Istället för uppgörelser där tjänstepersoner som gjort fel bums ska gå med ett antal månadslöner, kanske vi kunde spara dessa onödigt utbetalda slantar till något bättre och samtidigt lära oss, både som arbetsgivare och arbetstagare. Vi är människor och människor gör misstag, men vad lär vi oss? Om strategin alltid är att sopa under mattan och gå vidare med nya förmågor är risken stor att vi aldrig blir bättre än den som gjorde första misstaget. Någon vidare attraktiv arbetsgivare blir vi inte heller!
Kommunpolitiker som grupp misstänkliggörs återkommande i ändlösa inlägg i bl a Svalövs kommun Debatt. Där ältas politiker och tjänstepersoners misstag tills det bara är blodiga trasor kvar. Processer drivs och dreven går in absurdum mot människor som redan sagt ”förlåt jag gjorde fel”. I svepande ordalag misskrediteras också människor för oegentligheter som inte skett.
Vi i Feministiskt Initiativ har tilltro till kommunens medarbetare, de kan omöjligt alltid göra rätt men de utgör en fantastisk tillgång som vi ska låta växa genom att göra om och göra rätt de gånger det blir fel. Vi har tilltro till våra politiker-kollegor inom det egna och andra partier. Ja, vi är osams så det ryker ibland. Så ska det vara i en demokrati. För de allra flesta av oss hyser också respekt för varandra och det engagemang och den kompetens som vi alla bidrar med. Framför allt har vi tilltro till våra medmänniskor.
I ett tillåtande och lärande kultur kan misstag analyseras, rättas till och bidra till att kommande misstag inte sker. I en bestraffande kultur tjänar individen inte på att erkänna tillkortakommanden. Istället för en öppen, lärande miljö får man en miljö där fel mörkas och där man gärna skyller på någon annan. Så ni som är utan skuld är välkomna att engagera er i kommunpolitiken och hjälpa till. Ni övriga, som kanske har ett skelett i garderoben precis som alla vi andra vanliga dödliga inom kommunpolitiken, är också välkomna. Tillsammans kan vi alltid göra om och göra rätt när det gått snett!
Elisabeth Salonen Ripa, Feministiskt Initiativ Svalöv
Gå till toppen