Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny fas för Expandia i Stidsvig: Satsar på renovering av modulerna

I den nya renoveringshallen på företagets anläggning i Stidsvig uppgraderas det för anpassning till nya krav och ökad hållbarhet. ”Det är en jättelång livslängd på de här modulerna om man tar hand om dem”, säger Stefan Gertsen på Expandia.

Stefan Gertsen, säljchef för södra regionen inom Expandia, i renoveringshallen. Här rustas moduler för nya krav och utrustas för att kunna tas i bruk direkt.Bild: Britt-Mari Olsson
Tidigare fick moduler fraktas till hallen i Västerås där Expandias huvudkontor ligger för att renoveras. Sedan i somras kan moduler som varit ute på marknaden i södra Sverige ses över i den nya och stora renoveringshallen i Stidsvig.
I hallen finns plats för tio moduler att renoveras samtidigt. Här görs allt från mindre arbeten till omfattande genomgångar av bland annat el, ventilation, snickeri och måleri.
– Det är en jättelång livslängd på de här modulerna om man tar hand om dem. Om vi har en modul som byggdes för tio år sedan så tillverkades den för de krav som gällde då och det måste uppgraderas, säger Stefan Gertsen, regionchef för Expandias säljavdelning i södra Sverige.
Modul rustas upp i renoveringshallen. Enheterna anpassas så att de kan tas i bruk direkt inom skolan eller till exempel vårdboenden.Bild: Britt-Mari Olsson
Företaget började få volym i verksamheten 2010 och nu börjar de moduler som producerades då behöva renovering.
– Modulerna byggs egentligen på samma sätt som ett hus och livslängden skulle kunna vara den samma.
Den nya renoveringshallen innebär ökad kapacitet för Expandia. Här har all inredning rivits ut för en total genomgång.Bild: Britt-Mari Olsson
Den som besöker skolor, förskolor och vårdboenden har med stor sannolikhet någon gång sett modulerna med sina grå och vita fasader som Expandia hyr ut. De blir ofta lösningen vid tillfälliga eller snabbt ökade behov av lokaler i kommunerna. Expandias moduler fungerar också ofta som kontor och, när det kom som flest flyktingar, även som asylboenden.
Enligt företagets hållbarhetsredovisning har man 121 av landets totalt 290 kommuner som kunder. Från Expandia i Stidsvig har det många gångar levererats moduler till kommuner som Bjuv, Åstorp och Klippan.
Expandia är företaget som lever som man lär. Egna moduler sattes upp när kontorsytan behövde utökas.Bild: Britt-Mari Olsson
Efterfrågan är fortsatt hög, men på företaget märker man att trycket minskat något, vilket utnyttjas till att utveckla hållbarheten.
– Lite har det faktiskt dämpats. Just nu är det inte lika mycket barn i förskolorna, säger Stefan Gertsen.
Under en lång period hade företaget fullt upp att göra med att bygga nya moduler, men nu har man kommit in i en period där man kan lägga mer tonvikt på renovering. Den är central med tanke på företagets hållbarhetsmål och att modulerna ska få en så lång livslängd som möjligt.
På Expandia i Stidsvig arbetar 20 personer. Deras porträtt sitter i entrén. Längst upp till vänster syns grundaren Kjell Sköld, som dock inte jobbar här längre.Bild: Britt-Mari Olsson
Utanför kontorsbyggnaden brusar trafiken på E4:an. Företaget har ett praktiskt läge med tanke på logistiken och hittade hit tack vare en kontakt som då ägde fastigheten.
– Det passade bra med tanke på transporterna, säger Stefan Gertsen.
När han började på Expandia i Stidsvig 2010 bestod personalstyrkan av sju personer. Nu har den vuxit till 20 personer som arbetar med försäljning, projektering, logistik, administration, lager och produktion.
När mer utrymme behövdes på kontoret valdes man att bygga ut med – moduler.
– Vi lever som vi lär, säger Stefan Gertsen.
Stefan Gertsen, säljchef för södra regionen, visar lagret. Numreringen är till för att modulerna ska kunna identifieras.Bild: Britt-Mari Olsson
Fakta

Expandia

Företaget startades 1989 av Kjell Sköld och är fortfarande familjeägt.

Omsättningen för hela koncernen för hela koncernen var 1 131 miljoner kronor 2018.

Expandia förfogar över drygt 19 000 moduler.

Huvudkontoret ligger i Västerås. Förutom Stidsvig finns det också kontor i Göteborg, Danmark, Norge och Finland.

Stidsvigsenheten utgör cirka en tredjedel av den totala verksamheten.

Källa: Expandia.se samt Expandias hållbarhetsredovisning 2018

Gå till toppen