Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Hellre nyval än döden i diket.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Labourledaren Jeremy Corbyn gör tummen upp: nyval får det bli.Bild: Kirsty Wigglesworth
Den brittiske premiärministern Boris Johnson försäkrade för en tid sedan att han hellre skulle "ligga död i ett dike" än skjuta upp det brittiska utträdet ur EU. Han tvingades be Bryssel om mer tid.
Labourledaren Jeremy Corbyn har för sin del framstått som ungefär lika upplivad vid tanken på ett nyval, men på tisdagen föll han till föga: nyval får det bli.
Parlamentet har tre gånger förvägrat Johnson det nyval han så hett åstundar. Så sent som på måndagen sade underhuset nej till ett förslag om nyval den 12 december – Labour lade då ner sina röster.
I dessa tidigare omröstningar har det krävts två tredjedels majoritet för att förslaget skulle gå igenom. Men det finns en annan procedur som bara skulle kräva enkel majoritet. Och med Liberaldemokraterna och det skotska nationalistpartiet SNP redo att kliva på Johnsons nyvalståg stod Corbyn i praktiken inför fullbordat faktum. Fortsatt motstånd var utsiktslöst.
Osvuret är som alltid i brexitsammanhang bäst, men när detta skrivs tycks det enda som återstår vara svaret på frågan när i december nyvalet ska äga rum.
Liberaldemokraterna och SNP vill stoppa brexit och hoppas vinna röster på det. Johnson hoppas kunna skaffa sig en majoritet för att till sist få utträdesavtalet genom parlamentet och Storbritannien ut ur EU.
Corbyn utlovar "den mest ambitiösa och radikala kampanjen för verkliga förändringar" Storbritannien någonsin sett, men vad han kan hoppas på är osäkert.
Labour har lyckats med det under omständigheterna svåröverträffade: att ligga 10–15 procentenheter efter Tories i opinionsmätningarna. Det säger en del om den brittiska väljarkårens låga förtroende för Corbyn och för Labours politiska program.
Det blir ingen ny folkomröstning om brexit. Men väljarna får åtminstone säga sitt i ett allmänt val.
Gå till toppen