Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Anders Ferm

Som tidigare meddelats har den näst siste chefredaktören på Arbetet, Anders Ferm, Stockholm, avlidit, 81 år gammal. Han efterlämnar hustrun Birgit samt barn och barnbarn.

Det var under åren 1990–1995 som Anders Ferm för fem år gjorde paus från sin vanliga verksamhet inom UD, vid den tiden i Köpenhamn. Efter de fem åren i Malmö återvände han till tjänsten i UD, för de närmaste åren i Paris och OECD.
Efter åren där var tid för pension efter alla år utomlands. I Stockholm hade Anders Ferm tidigare bland annat hunnit vara chef för bokförlaget Tiden.
Som chefredaktör gällde uppdraget för Anders Ferm i huvudsak ledarredaktionen, där de rutinerade medarbetarna successivt fick yngre kollegor att medverka vid de politiska kommentarerna och bedömningarna.
Som chefsperson lät Ferm ett dominant klimat utebli till förmån för en mer lagmässig och lågmäld ton vid ämnesvalen på redaktionens morgon- och eftermiddagsmöten. Det var för övrigt en anda som även företrädaren Lars Engqvist tillämpat.
Anders Ferm förknippas regelmässigt med det nära samarbetet med den tiotalet år äldre blivande statsministern Olof Palme. Då Palme senare också intog den senare positionen och samarbetet dem emellan fortgick, dock utan att Ferm lät sig ingå i någon regering. Samarbetet inleddes med mångårig närhet i statsrådsberedningen.
Anders Ferm ivrade inte att bli statsråd utan valde hellre att ägna sig åt internationella uppdrag, som exempel att bli landets FN-ambassadör i New York. Det lönade sig inte att erbjuda Anders Ferm skilda ministerposter, bland annat för handelsfrågor, med examen från Handels som passande bakgrund. Han föredrog uppdrag med mer begränsad uppmärksamhet, gärna utomlands. Det kunde vara uppfriskande när skribenten Ferm med sällsynt skarpsinne avslöjade alltför smart formulerade perspektiv på politiska tankar och förslag.
När Anders Ferm vid ankomsten till Malmö, redo för chefskapet i Arbetet, intervjuades för Sydsvenskan och fick frågan om fritidsintressen, som exemplifierades med golf, svarade han att hans brist på folklighet gjorde att han saknade intresse för den sporten. Golfen ansågs sedan gammalt vara extra fint.
I stället hade han stort intresse för segling och han hade ännu sin segelbåt kvar. Han hade några vänner som delade intresset, varav en av dem, Harry Schein, var den ende som valde att sova på landbacken, medan laget i övrigt föredrog sömn ombord. Därför gällde att söka hamn under kvällen.
Anders Ferm var ursprungligen ingen storstadsbo som han med sina uppdrag blev i hög grad. Han kom från landsbygden, närmare bestämt Ockelbo.
Lasse Henriksson
Gå till toppen