Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oppositionen stoppade miljonutdelning – till nästa möte

Det nya styret i Svalöv får vänta på beslutet att plocka ut tolv miljoner kronor från Svalövslokaler och Svalövsbostäder.

Jan Zielinski (S) och övriga oppositionspartier stoppade tillfälligt förslaget från det nya Svalövsstyret som bland annat företräds av Angelie Fröjd (M), ordförande i Svalövsbostäder.
Oppositionen (S, C, MP, FI) stoppade tillfälligt förslaget med en minoritetsåterremiss vid måndagskvällens kommunfullmäktigemöte i Svalöv.
Företrädare för hyresgästföreningen och oroliga hyresgäster hade samlats för att protestera mot förslaget och överlämnade protestlistor till kommunfullmäktiges ordförande Ann Pettersson (M).
De anser att en extra utdelning på fyra miljoner kronor från allmännyttiga Svalövsbostäder är att betrakta som dubbelbeskattning. Dessutom är de oroliga för höjda hyror och sämre underhåll till följd av miljonuttaget.
– Det bekymrar mig att oppositionen ägnar sig åt skrämselpropaganda, kommenterar Angelie Fröjd (M), ordförande i Svalövsbostäder och ledamot i fullmäktige.
– Hyresgästföreningen har haft möte där de informerat om att det här skulle innebära att underhåll skulle strykas och att det skulle tas ut en trettonde månadshyra. Det stämmer inte, säger hon.
Kommunen hade också satt in extra väktare för att hålla kontroll på manifestationen och att det av brandsäkerhetsskäl inte var för många som släpptes in på åhörarplats
Jan Zielinski (S) är fortsatt kritisk till majoritetens förslag om extra utdelning från Svalövslokaler och Svalövsbostäder.
– Det här är engångsinsatser för att fylla hål i budgeten, anser han.
Fakta

Det ska pengarna gå till

Förutom extra vinstutdelning på åtta miljoner kronor från Svalövslokaler vill det nya Svalövsstyret ta ut fyra miljoner kronor från Svalövsbostäder.

Utdelningen motiveras med att det finns ett undantag från begränsningsregeln i lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag. Det anses ge kommunen rätt att använda bolagets överskott från föregående räkenskapsår till följande åtgärder:

– Minska socioekonomiska klyftor.

– Rusta upp lekplatser och fritidsanläggningar.

– Finansiera extra kostnader för flyktingmottagning.

– Förbättra boendesituationen för utsatta grupper.

–Främja integration och sammanhållning.

Teddy Nilsson (SD) ordförande i kommunstyrelsen och företrädare för nya Svalövsstyret har inte oväntat en annan uppfattning.
– Kapitalet i Svalövslokaler ska arbeta för kommunens bästa, säger han och menar att det tas ut för höga internhyror från den kommunala verksamheten.
Han vill hålla isär utdelningen från de båda kommunala bolagen.
– Uttaget från lokalbolaget görs för att stärka kommunens ekonomi, säger han.
– Medan pengarna från Svalövsbostäder ska användas till riktade insatser.
Kan du ge något konkret exempel på vad pengarna ska gå till?
– Vi får se hur långt pengarna räcker, intentionen är att stärka sammanhållningen inom olika bostadsområden, säger Teddy Nilsson.
Hyresgästföreningen kritiserar den extra vinstutdelningen och ser den som ett sätt att få balans i kommunens ekonomi. Något man menar ska ske via skattsedeln.
Men politikerna höjer inte skatten. Skattesatsen för nästa år fastställdes till 20,74 kronor vid måndagskvällens sammanträde.
Beslutet om extra vinstutdelning på totalt tolv miljoner kronor väntas komma tillbaka till nästa fullmäktigemöte, måndag 25 november.
Läs också Extra vinstutdelning från Svalövsbostäder möts av kritik
Läs också Svalövsbostäders nya styrelse säger upp vd
Läs också Kritik efter vd-petningen: ”Jag skäms enormt”
Gå till toppen