Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Besked i hamnfrågan i Höganäs – det blir hotell

Ett mindre hotell med 50–60 rum är på gång i Höganäs hamn. Samtidigt kan båtuppställningsplatsen och husbilarna flytta till Margreteberg.
Nu har det det första politiska beslutet i hamnfrågan fattats.

Här, där det är båtuppställningsplats på vintern och p-plats på sommaren, kan det bli ett hotell med 50 rum. Planutskottet har sagt ja och fem år efter folkomröstningen där kommunens tidigare hotell- och bostadsplaner grusades, tas nu nya tag.Bild: Sven-Erik Svensson
Efter medborgardialog och konsultutredningar har kommunstyrelsens planutskott nu fattat det första beslutet vad man vill göra i Höganäs hamn på tomten som idag används som båtuppställningsplats.
Det är nu drygt fem år sen som de förra planerna – att bygga privatbostäder och ett hotell – stötte på patrull i en lokal folkomröstning. 2017 gjordes en omstart sen allting lagts i malpåse och under fjoråret genomfördes en medborgardialog där invånarna fick tycka till.
Det ledde till att fullmäktige i början av året beslutade att inriktning för hamnen skulle vara att utveckla hamnen och bygga småskaligt.
Nu sätter kommunen ner foten. Efter att ha gett en konsult i uppdrag att utreda förutsättningar för att bygga ett hotell, så är det just nu huvudspåret. Egentligen ville kommunen se ett större hotell med 100 rum, men slutsatsen från konsulten är att det inte finns marknad för det.
Istället handlar det nu om ett hälften så stort hotell.
– Vi tror att 50-60 rum kan bli bra. Nu handlar det om ett hotell i mindre skala än vad det talades om inledningsvis, säger kommunalråd Peter Schölander (M.
Peter Schölander (M), kommunalråd.Bild: Anders Malmberg
Tanken är att planprocessen som ska tillåta hotellet dras igång. Samtidigt ska kommunstyrelsen undersöka hur intresset ser ut på marknaden för att etablera ett hotell.
– Men det ska inte bara vara hotell. Vi ser också framför oss något annat som kan bidra till att folk dras hit. Samtidigt vill vi behålla det vi redan etablerat i hamnen, att det är höganäsarnas festplats, säger Peter Schölander.
Att planprocess och jakten på en hotellinvesterare drar igång samtidigt, är nödvändigt enligt kommunalrådet.
– Ska vi gå ut till intressenter så måste vi dra igång planarbetet. Annars blir det inte seriöst.
I beslutet ingår också att undersöka om det går att använda kommunens tomter nedanför Margreteberg för eventuell uppställningsplats för båtar, ställplatser för husbilar och parkering. Och kontakter har redan tagits med Höganäsbolaget för att kunna transportera båtarna via industriområdet.
– Vi tänker långt och har försökt kratta manegen så att vi ska ha många alternativ. Det är inte säkert att det blir båtuppställningsplats på Margreteberg. Vi har cirkusplatsen också.
Samtidigt flaggar kommunens högste politiker för att ett hotell inte är hugget i sten.
– Det är inte säkert att det blir ett hotell. Finns det ingen som vill bygga det så faller det.
Oppositionsrådet Lennart Nilsson (S) har valt att inte delta i beslutet.
– Vi har redan från början sagt att vi vill ha en varsam utbyggnad i hamnen. Detta förslaget om hotell har vi inte hunnit diskutera inom partiet än.
Gå till toppen