Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fågelkonst ska få Haganäsområdet att lyfta

Som en del av ”Bästa Biennalen!” har Åstorpsbor haft möjlighet att skapa fågelkonst tillsammans i Haganäsområdet. Under veckan sätts konstverket upp och på fredag blir det invigning.

Jasmine Cederqvist håller i workshopen för barn och unga på Haganäsområdet. På fredag är det invigning av ”Vi är alla unika – och ingår i samma flock”.Bild: Hanna Rahlén
Skyltar och ballonger visar vägen till tältet som satts upp över ett bord bakom Arbetsförmedlingens gamla kontor på Haganäsområdet i Åstorp. Där är det full aktivitet.
Barn klipper färgade remsor som klistras på fåglar av metall. Hittills har det säkert blivit 100 fåglar, uppskattar konstnären Jasmine Cederqvist.
– Vi använder en teknik som vi kallar måla med sax. Det blir bra hur man än gör och alla kan vara med, säger hon.
Det är Jasmine Cederqvist som håller i workshopen med namnet ”Vi är alla unika och ingår i samma flock”. Det är ett konstprojekt som är en del av ”Bästa Biennalen!”, en regional återkommande konstbiennal som riktar sig till barn och unga.
Många ville vara med och bidra till konstverket. Strax efter lunch på tisdagen uppskattade Jasmine Cederqvist att det gjorts över 100 fåglar.Bild: Hanna Rahlén
– Jag var inblandad i ”Bästa Biennalen!” när den startade 2013 och nu tyckte jag att det var dags för oss att vara med. Men konsthallen var fullbokad så vi flyttade ut den hit, säger Jenny Kalliokuljo, konstansvarig i Åstorps kommun.
Förutom av praktiska skäl är syftet med att ha workshopen ute i bostadsområdet att möta Åstorps invånare där de är. Dessutom gör det konsten tillgänglig även för dem som kanske inte går till konsthallen i vanliga fall.
– Det har varit fullt ös, säger Jenny Kalliokuljo.
– Man hinner knappt dricka kaffe, säger Jasmine Cederqvist.
Fåglarna ska sättas upp på en av husfasaderna i området så att alla kan ta del av konstverket.Bild: Hanna Rahlén
Både under måndagen och tisdagen kom det förbi folk som var nyfikna eller som ville vara med.
Fåglar som symboler har Jasmine Cederqvist jobbat med tidigare.
– Fåglar känner inga gränser och flyttar för att få det bättre. Det knyter an till migration och att människan lever som individer i flock, säger hon.
När fåglarna är dekorerade ska de renskäras och sen ska de monteras på en av fasaderna i området. Husen ägs av Svenska hus.
– Det är ett fantastiskt initiativ för ett område som behöver uppmärksammas. Och det lockar ut våra hyresgäster för att mötas och prata med varandra, säger Michaela Lorich, fastighetsförvaltare på Svenska hus.
Jenny Kalliokuljo är konstansvarig i Åstorps kommun. Hon vill att även de som inte brukar gå till konsthallen får en möjlighet att ta del av konst i kommunen.Bild: Hanna Rahlén
Fakta

Konstverket invigs

När: Fredagen den 1 november klockan 14-17.

Hur: Med musikunderhållning, grillad korv och bandklippning.

Var: Haganäsområdet, bakom Arbetsförmedlingens gamla lokaler. Bussar från Hyllinge, Nyvång och Kvidinge går till området och tillbaka. Exakta tider för det finns på astorp.se/konst.

Gå till toppen