Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Insändare: ”Kullagymnasiet behöver ett vård- och omsorgsprogram”

SD vill starta nytt program på Kulla och samtidigt fixa ny vårdpersonal.

Höganäs, liksom alla andra kommuner i Sverige, står inför en oerhört stor utmaning inför framtiden. Vår befolkning blir äldre och äldre och grupperna äldre och unga kommer att öka långt mer än de i arbetsför ålder.
Redan nu är det svårt att rekrytera kompetent och utbildad personal till vården. Samtidigt ser vi hur den styrande majoriteten drar ner på anslagen till vården och skolan men kamouflerar nedskärningarna med fina ord som ”effektivisering och besparingar.”
I vårt budgetförslag tryckte vi Sverigedemokrater på att vi vill ha ett vård- och omsorgsprogram i kommunen. Alla kommuner har inte fördelen av att ha en egen gymnasieskola. Men vi tycker inte att kommunen utnyttjar vår gymnasieskola på bästa sätt.
Att starta ett vård- och omsorgsprogram är kanske inte det mest attraktiva och lönsamma man kan göra på kort sikt. I ett vidare perspektiv ser vi att det finns enorma samarbetsmöjligheter med vårt kommunala omsorgsbolag och hela vårdsektorn.
Samtidigt får vi också större möjligheter att behålla de ungdomar som läser vård och omsorg i kommunen och på så sätt kan vi säkra upp vår egen bemanning för framtiden.
Men det kan inte vänta! Om vi i den bästa av världar kan starta programmet redan till nästa höst kommer de första färdigutbildade undersköterskorna vara klara först 2023.
Vi måste göra något för att på sikt säkra vår bemanning inom vården i kommunen och situationen kommer bara att förvärras ju längre vi väntar med att agera. Vi ser detta nya vård- och omsorgsprogram som ett utmärkt komplement till den vårdutbildning vi redan har i kommunen genom vuxenutbildningen.
I samtal med majoriteten av partier i kommunen har vi förstått att de flesta partierna delar vår uppfattning om att vi behöver en egen vård- och omsorgsutbildning i Höganäs. Så varför vänta?

Christian Johansson, gruppledare SD Höganäs, ledamot socialnämnden

Leif Löwegren, ledamot kommunstyrelsen och utbildningsnämnden

Gå till toppen