Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nye ÖVK-aren gör succé – trots spel på "fel" plats

Joel Andersson ligger bakom Örkelljungas lyckade start och nu börjar han snacka om GP-slutspelet.

Joel Andersson är en av de ÖVK-are som överraskat mest i lagets otippade öppning av elitserien.Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
Alla experter räknade ut årets upplaga av Örkelljunga, men efter fyra matcher har laget tre segrar och bara Sollentuna och Falkenberg ligger före i tabellen. En av anledningarna till de oväntade resultaten är utan tvekan 19-årige Joel Andersson, värvad som libero – men så här långt helt lysande som anfallare.
– Det har det gått över förväntan, det måste jag erkänna. Men jag är ju fortfarande ovan vid den här positionen och det finns mycket mer att hämta, försäkrar den sympatiske västerbottningen inför torsdagens hemmaderby mot Lund.
Joel Andersson kommer från den lilla volleybollmetropolen Norsjö, som fostrat talanger på löpande band, och tillsammans med Alfred Brink var han ÖVK:s allra första värvning i somras. Duon, som gått på volleybollgymnasiet och spelar beach tillsammans, skrev på i början av juli, innan klubben ens hade någon tränare.
– Det såg tunt ut, men jag var aldrig orolig. Vi fick löpande information från klubben, så jag visste hela tiden vad som var på gång. Till slut fick vi ju ihop en riktigt bra trupp, tycker Joel.
Tomasz Kamuda från Polen togs in som tränare, truppen fylldes på efterhand, dagarna innan seriestarten skrev dessutom Tomas Vilimas på och för ett par veckor sedan anslöt även Andzej Savostenok.
– Det var ju viktiga pusselbitar och Tomas Vilimas har redan visat vad han betyder för det här laget. Det känns tryggt att ha en så stabil och säker spelare, när det börjar dra ihop sig.
Vilimas är en given poängmaskin i elitserien, men Joel Andersson har också levererat på en hög nivå. Trots att han i första hand varit libero och med 186 centimeter ser sig själv som lite för kort för rollen som spiker.
– När jag siktar på landslaget är det som libero, men just nu är det här den bästa uppställningen för laget och jag fortsätter gärna, säger Joel. I första hand ska jag bidra med mottagningen och försvarsspelet, men det har gått bra även i anfallet.
Jo, Joel Andersson har gjort 47 poäng, näst mest i Örkelljunga, och avgjort nästan exakt tre bollar per set. Det är ett facit som bidragit till lagets lyckade start och nu är det hög tid att börja ta "nya" ÖVK på allvar.
Vi är jättenöjda, så här långt, och vi har jätteroligt tillsammans, det är det viktigaste av allt. Vi har inte direkt satt upp några mål, men nu kanske vi kan börja snacka lite om GP och då är ju Lund en av många nyckelmatcher...
Gå till toppen