Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Sexköp får V att vilja vedergälla.

Linda Westerlund Snecker (V) i riksdagens talarstol.Bild: Claudio Bresciani/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Vänsterpartiet vill skärpa straffen för sexköp. Endast fängelse ska fortsättningsvis finnas i straffskalan. Ingen ska, som idag, kunna komma undan med bara böter.
Sexköpare "måste få ett kännbart straff", förklarade partiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker i Ekot på onsdagen, och tillade: "Här måste vi ta i med hårdhandskarna."
Detta gör sexköp till ett närapå unikt brott, i alla fall i Vänsterpartiets och Westerlund Sneckers universum: en kriminell handling där strängare straff är både påkallat och verkningsfullt.
I andra sammanhang brukar Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson med milt överseende avspisa alla lågpannade troglodyter som förespråkar strängare straff.
Här är några för Westerlund Snecker representativa uttalanden:
"Jag lutar mig tryggt mot forskningen och empirin, som säger att straffet i sig inte har någon påverkan på kriminaliteten."
"Om vi på riktigt vill få bukt med kriminalitet och återfall i brott borde väldigt många färre personer sitta inlåsta i fängelse."
"Man vill ha hårdare tag, det ska vara längre straff och vi vet att det här påverkar inte kriminaliteten, tyvärr, någonting."
"Inlåsningsstraffet är ett väldigt dåligt verktyg som inte fungerar."
"Det är ändå min roll som vänsterpartist att stoppa hetsandet mot längre och hårdare straff."
Så varför utgör just sexköp ett undantag från denna princip?
Den som det visste.
Vänsterpartiets riksdagsmotion i frågan ger inte direkt någon ledning. Här finns ingen hänvisning till forskning och empiri, däremot till vad Sveriges Kvinnolobby tycker.
Principlöshet som princip? Kanske finns det ändå metod i galenskapen. Vänsterpartiet och Westerlund Snecker vill ju trots allt även avskaffa alla fängelsestraff kortare än ett år.
Gå till toppen