Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Karl-Erik Olsson

Före detta överläkaren och verksamhetschefen på ortopediska kliniken i Karlskrona, samt svensk ortopedisk förening (SOF:s) före detta ordförande och hedersmedlem, docent Karl-Erik Olsson har gått bort 82 år gammal. Han sörjs närmast av hustrun Gunilla och barnen Ingela, Thomas, Stefan och Henrik med familjer.

Karl-Erik föddes 1936 på Södermalm i Stockholm, där han tog studenten år 1956. Efter detta följde medicinarstudier 1955-1962 på Karolinska Institutet, en period som avslutades med Licentiatexamen.
Efter examen kom Karl-Erik att åren 1962-1970 utbilda sig till ortoped på Karolinska sjukhuset, en period som samtidigt innefattade forskarutbildning och disputation. Karl-Erik flyttade sedan till Linköping där han verkade som biträdande överläkare och klinisk lärare perioden 1970-1972, en tjänstgöring som även innefattade att Karl-Erik utnämndes till docent vid Linköpings universitet.
Efter denna period lockade nya utmaningar, när Karl-Erik 1972 flyttade till Karlskrona för att som ortoped, verksamhetschef och chefsöverläkare bygga upp den nyöppnade ortopediska kliniken vid centrallasarettet i Karlskrona. Här arbetade Karl-Erik fram till pensioneringen 1996, en period där han kliniskt kom att utveckla ett speciellt intresse för barnortopedi.
Som framgår av ovanstående hade Karl-Erik goda ledaregenskaper, något som renderade honom flera förtroendeuppdrag. Åren 1957-1959 innehade han posten som sekreterare i medicinska föreningen, 1959-1962 som sektionsledare i Sveriges yngre läkares förening (SYLF) styrelse och 1966-1970 som förbundsläkare i svenska skidförbundet.
Åren 1968-1983 var Karl-Erik invald som styrelsemedlem i svensk ortopedisk förening, där han 1971-1980 innehade posten som skattmästare och 1981-1983 som ordförande. Som en följd av detta arbete valdes han 1983 till hedersmedlem i svensk ortopedisk förening.
Under perioder innehade Karl-Erik även lokala uppdrag som ordförande i Blekinge läns läkarförening och landstingsman samt nationella uppdrag som styrelsemedlem i Sveriges yngre läkares förening (SYLF), styrelsemedlem i överläkarföreningen, styrelsemedlem i centralstyrelsen, vice ordförande i Salus och av justitiedepartementet utsedd sakkunnig i arbetsfrågor.
Karl-Eriks professionella verksamhet präglades av snabbhet, pregnans och inte helt ovanligt okonventionella lösningar på svåra ortopediska problem. För sina medarbetare var Karl-Erik i det dagliga arbetet en källa till kunskap, stimulans och entusiasm.
Vi kommer att sakna Karl-Erik och komma ihåg honom som en läkare och ledare som gjorde goda insatser för sjukvården, inte minst för svensk ortopedi via svensk ortopedisk förening.
Magnus Karlsson
professor
ordförande i svensk ortopedisk förening
perioden 1982 till 1989 utbildningsläkare hos Karl-Erik Olsson
Gå till toppen