Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Oacceptabelt är bara ett ord.

Polis och kriminaltekniker på plats vid ett flerfamiljshus på Adolfsberg i östra Helsingborg efter en explosion tidigt på torsdagsmorgonen.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Två explosioner utanför flerfamiljshus i Helsingborg natten till torsdagen med bara en kvarts mellanrum. I söndags detonerade ett okänt föremål vid en villa i staden.
Från januari till oktober har det skett ett 70-tal sprängningar i Sydsverige. Det kan jämföras med 34 under hela förra året.
"Vi är tio miljoner människor i Sverige men den här nivån på sprängningar, jag har inte hittat motsvarigheten i något industrialiserat land", säger Ylva Ehrlin, analytiker på Nationella bombskyddet, till SVT.
Polisen i Malmö tycks i alla fall ha sprängt – om uttrycket tillåts – "termosligan", som misstänks ligga bakom ett antal sprängdåd i staden. Annars famlar ordningsmakten många gånger i luften. Sprängningen av stadshuset i Landskrona har ännu inte klarats upp.
Krossade rutor, en ramponerad entrédörr, sprickor i fasaden – skadorna är i regel begränsade. Men otryggheten som skapas är stor.
"Oacceptabelt", emellanåt "fullständigt oacceptabelt", har blivit statsminister Stefan Löfvens (S) favorituttryck. Men ju längre skjutningarna och sprängningarna fortgår, desto tommare ekar detta "oacceptabelt", liksom de återkommande löftena om att "gängen ska knäckas".
Gå till toppen