Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svenska Akademien stämmer nazistsajt

Svenska Akademien stämmer Nordfront. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer / TT
Svenska Akademien kommer att stämma sajten Nordfront, skriver Dagens Nyheter.
Orsaken är att sajten, som drivs av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR), publicerat dikter av Viktor Rydberg, Verner von Heidenstam och Esaias Tegnér.
Trots uppmaningar från Akademien om att ta bort texterna har Nordfront valt att ha dem kvar.
”Om vi skulle vika ner oss för detta innebär det att stora delar av det nordiska kulturarvet blir otillgängligt för oss”, skriver Nordfront i ett inlägg på sajten, uppger DN.
Akademin väljer därför att ta ärendet till rätten.
– Vi kommer inom kort att skicka in en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen. Vi menar att det här är ett så pass allvarligt fall att det måste prövas. Vår prognos är att vi har goda utsikter till framgång, och kommer att få till ett förbud, säger Akademiens juridiska ombud Anders Kylhammar till DN.
Författarnas texter omfattas av det så kallade klassikerskyddet, som fredar verk från opassande förvanskningar. Svenska Akademien är en av tre instanser som kan väcka talan i enlighet med lagparagrafen.
Gå till toppen