Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inflyttningsdags i nya marklägenheterna

På fredagen flyttar hyresgäster in i Bjuvsbostäders nya marklägenheter i Billesholm. Byn har fått en ny gata – döpt efter en drottning som också fick ge namn till dagorter under gruvtiden.

Här är första etappen av marklägenheterna under uppbyggnad. Nu är det klart och på fredagen kan hyresgästerna flytta in.Bild: Sven-Erik Svensson
Sex av de totalt 21 marklägenheterna som Bjuvsbostäder bygger vid Västergatan är nu inflyttningsklara. På fredagen kan hyresgästerna flytta in i de fyra tvåorna och två treorna.
Idag finns 27 intresserade i kön till just dessa bostäder, enligt det kommunala bostadsbolagets vd Mats Nilsson. Fördelningen har delvis gjorts genom lottens hjälp.
– Fram till ett visst datum fick man anmäla sig som intresserad. Därefter lottade vi köordningen bland de som anmält sig. Vill man anmäla sig därefter hamnar man sist i kön, säger Mats Nilsson.
En del sökande har valt att vänta till de senare etapperna, vilket öppnat möjligheter för andra längre bak i kön.
– Det var alltså ingen förtur för de som fick lägenheter, säger Mats Nilsson.
Äldre som vill lämna sina villor för ett mer lättskött boende är en målgrupp Bjuvsbostäder tänkt på när lägenheterna planerats. De har lockat billesholmare, men inte bara folk från orten.
– Det är också en handfull intresserade utifrån, från kringliggande kommuner, säger Mats Nilsson.
Drottning Sofia (1836-1913) kom från det tyska hertigdömet Nassau och var gift med kung Oscar II. Två dagorter i Billesholm uppkallades efter henne.Bild: TT
Hyresgästerna som flyttar in i marklägenheterna får adressen Sofias gata. En ny gatuadress i Billesholm som anknyter till samhällets gruvhistoria.
Schakt och dagorter döptes, ibland efter kungligheter. Drottning Sofia, som var gift med kung Oscar II, fick ge namn åt två dagorter som var i drift 1866-1888 i Billesholm. Sofia levde 1836-1913 och kom från det tyska hertigdömet Nassau.
Gå till toppen