Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: LO väljer väg. Vänsterut.

Karl -Petter Thorwaldsson.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Karl-Petter Thorwaldsson tar ett historiskt steg. På lördagen talar han, som förste LO-ordförande någonsin, på ett arrangemang som anordnas av Vänsterpartiet. Själv försöker han tona ned betydelsen av framträdandet på Vänsterdagarna i Göteborg, men symboliken blir ändå tydlig när han gör gemensam sak med V-ledaren Jonas Sjöstedt.
Närmandet mellan LO och V inleddes redan i februari. Inom arbetarrörelsens fackliga led sjuder missnöjet över Socialdemokraternas uppgörelse med MP, C och L. Främst för att den utlovar förändringar i arbetsrätten, men även av fördelningspolitiska skäl. I Expressen rasar Thorwaldsson till exempel över "den här vansinniga sänkningen av värnskatten". Alltför mycket i de politiska diskussionerna handlar om medel- och överklassens situation, menar han. Därför ska LO mer aktivt försöka att styra debattperspektivet.
Ett tema för Thorwaldssons tal på Vänsterdagarna är hur väljarströmmar går mot Sverigedemokraterna. Den trenden är tydlig i opinionsmätningarna och i synnerhet inom LO-kollektivet. I en Sifomätning nyligen var SD rent av lite större än S bland LO-medlemmar.
"En väldigt stor grupp tycker att Sverige går åt fel håll", konstaterar Thorwaldsson i DN.
Då är det inte konstigt att han vill pröva nya vägar. Märkligt är bara valet av riktning, så som läget ser ut. När alltfler LO-medlemmar går åt höger tror han uppenbart att lösningen är att själv gå åt vänster. Bortom hela socialdemokratin och upp på scenen med Sjöstedt.
Det är en minst sagt tveksam politisk strategi.
Thorwaldssons historiska steg kan bli ett rejält klavertramp.
Gå till toppen