Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skanneloppet hålls för 54:e gången

För femtiofjärde gången går terrängloppet Skanneloppet i Åstorp. Runt 500 deltagare väntas trotsa kylan och springa en av de tre sträckorna.

Arkivbild från Skanneloppet 2011.Bild: Tobias Andersson
Anmälan till loppet, som arrangeras på lördag den 2 november, är stängd. Men det går att anmäla sig på plats för den som vill vara med.
– Det är 400 anmälda. En halvtimme innan start, mellan klockan 8 och 9.30, tar vi emot dem som vill springa loppet som inte har anmält sig, säger tävlingsledare David Andersson.
Han räknar med omkring 500 deltagare totalt. Loppet har flera tävlingsklasser och tre banlängder, 17,3, 7,6 respektive 3,9 kilometer. För tävlande gäller särskilda regler, men motionärer kan delta i alla tre.
Det speciella med Skanneloppet är att alla deltagare inte startar samtidigt. Istället släpper arrangörerna iväg tio löpare åt gången.
– Det finns nog ingen annat som gör det när det gäller terränglopp. Fördelen ligger i att det är ett individuellt lopp. Så du kan inte lägga dig i ryggen på någon och sedan spurta sista meterna. Du måste ligga i ditt eget tempo hela vägen, säger David Andersson.
De senaste dagarna har varit kyliga, och temperaturerna på lördag beräknas ligga på omkring 6-7 grader. Det är inget som oroar David Andersson.
– Jag vet inte om det ska blåsa, men det är ju terränglopp inne i skogen. Så det är en helt annan grej jämfört med att springa i stadsmiljö, säger han.
Gå till toppen