Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Återfallsförbrytare slipper fängelse

Landskronabon gjorde inbrott för att få pengar till knark och dömdes till åtta månaders fängelse.
Nu vill hovrätten ge honom chansen att fortsätta vara drogfri och sänker straffet till skyddstillsyn och samhällstjänst.

Fönsterrutan krossades med en stor sten. Sedan skar sig inbrottstjuven och lämnade blodspår som band honom till brottsplatsen . (Bilden hämtad från förundersökningsprotokollet)Bild: Polisen
Det var i april i år som Lunds tingsrätt dömde en 31-årig Landskronabo för flera inbrottsstölder i Landskrona. Mannen nekade till det mesta men dömdes ändå eftersom domstolen ansåg att bevisen band honom till fyra fall av stöld och två fall av häleri.
Ett år tidigare dömdes han till skyddstillsyn för liknande brott. Eftersom tingsrätten kom fram till att han misskött skyddstillsynen och återfallit i brott dömdes han nu till fängelse.
Han dömdes bland annat för ett villainbrott på Koriandergatan. Familjen var inte hemma när tjuven tog en stor mursten från granntomten och kastade in den genom fönsterrutan.
Men tjuven skar sig på glaset och blodspår avslöjade honom eftersom hans dna fanns i polisens register sedan tidigare.
31-åringen nekade ändå och hävdade att det var en vän till honom som hade kastat stenen. Att hans blod fanns på brottsplatsen förklarade han med att han träffats i huvudet av glasskärvor och då börjat ”blöda som sören”.
Han ville dock inte namnge sin vän och domstolen fann hans förklaring som osannolik.
Men 31-åringen fortsatte att bedyra sin oskuld och överklagade till hovrätten.
Inte heller här trodde man på hans historia.
Hovrätten ansåg dock att brotten enbart motsvarade sex månaders fängelse. Men domstolen tog hänsyn till att 31-åringen varit drogfri i mer än ett år efter att tidigare haft ett långvarigt och omfattande narkotikamissbruk.
Då stal han för att få pengar till knark.
Nu lever han under ordnade förhållanden med boende och arbete, konstaterar hovrätten.
Domstolen anser därför att en ny skyddstillsyn kan förväntas bidra till att han även fortsättningsvis avhåller sig från brottslighet och missbruk.
Mannen slipper därför fängelse och ska även göra 140 timmar samhällstjänst.
I övrigt fastställs tingsrättens dom. 31-åringen ska därför betala skadestånd på totalt 65 000 kronor till privatpersoner och försäkringsbolag.
Hovrätten var inte enig. En av nämndsledamöterna är skiljaktig och anser att 31-åringen ska dömas till fängelse på grund av sitt återfall.
Gå till toppen