Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Den dagen kommer när ni upptäcker att den här livsstilen inte håller längre

Hartmut Dreckmann hoppas på den unga generationen, med företrädare som Greta Thunberg.Bild: Pontus Lundahl/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Vi har stått på barrikaderna, vi stoppade Vietnamkriget, vi protesterade mot atomvapen i Europa, vi ville skapa en ny och trygg värld för våra barn och barnbarn. Denna värld skulle styras av de tre ledstjärnorna solidaritet, frihet och rättvisa”.
Men de fria marknadskrafterna ville annorlunda. Min generation blir ihågkommen för att med stor överförbrukning ha dränerat jordens naturresurser. Egoism, girighet, fiffel och gnäll är min generations varumärke. Du skall förverkliga dig själv, du skall förverkliga dina drömmar, du är du och jag är jag. Vi lärde oss många kloka ord som såg till att vi ökade avståndet mellan oss människor. Denna egoistiska tankegång genomsyrar hela samhället. Ordet solidaritet har blivit till ett skällsord och det är få som förstår innebörden av det idag.
Våra barn har fått det materiellt bättre men har betalt ett mycket högt pris för det. De har sålt sin frihet till bankerna och har man väl sålt sin frihet så är man tyst när besluten fattas. Denna generation är känd för sin avsaknad av civilkurage och sin tystnadskultur. De har hoppat på lånekarusellen som snurrar fortare och fortare när man investerar i stora hus, stora bilar, exotiska semestrar och lyxig mat. Denna generation tror också att världen har obegränsade naturresurser som man bara kan använda hämningslöst, utan en tanke på den syndaflod som en dag kommer.
Våra barnbarns generation är av en helt annan uppfattning. Med korta och precisa ord säger de oss att vi inte har ärvt jorden av våra föräldrar, men vi har lånat jorden av dem.
För många år sedan möttes den amerikanska militären med ursprungsamerikanerna för att förhandla fred. Under mötet reste sig en av hövdingarna och sade några kloka ord. ”Inte förrän det sista trädet huggits ner. Inte förrän den sista floden blivit förgiftad. Inte förrän den sista fisken har fångats. Inte förrän då kommer du att märka att pengar inte går att äta.”
Donald Trump, det vore bättre om du studerade din amerikanska historia än att göra narr av en ung skolflicka som beundras av millioner människor för sitt mod. Greta Thunberg bygger upp medan du river ned. Du kommer att gå till historien som den president som trodde att man kunde sig äta mätt på pengar, samtidigt som miljontals klimatflyktingar stuvas ihop i stora läger i många delar av världen.
Greta Thunberg kämpar för det som är riktigt och rätt. Kampen är nästan omöjlig att vinna på grund av att min generation inte vill göra avkall på den livsstil vi har. Mina barns generation kommer inte att sluta med sin överförbrukning förrän bankerna stänger kassan och skulderna skall betalas. Politikerna kunde göra något, men alla har sin egen agenda och därför er det av högsta vikt att den proteströrelse som Greta Thunberg står för växer och sätter press på våra folkvalda. Ni är världens hopp! Kämpa vidare och låt er inte skrämma av några motsträviga politiker som Trump, Macron och Putin.
Hartmut Dreckmann
Gå till toppen