Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Fler fimpomater längs våra gator.

När tobakslagen skärptes togs också många utomhusaskkoppar bort.Bild: Martina Holmberg / TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Enligt Håll Sverige Rent slängs det varje år omkring en miljard cigarettfimpar på gator och torg i Sverige. Hundra fimpar per svensk. Och skärpningen av tobakslagen vid halvårsskiftet har inte gjort saken bättre.
"Om rökning tidigare varit tillåten inom ett område där det nu råder rökförbud, måste den ansvarige också ta bort askkoppar, rökrutor och annat som har med rökning att göra", informerar Folkhälsomyndigheten.
Följden har blivit att uteserveringar, entréer, busshållplatser och tågperronger rensats från askkoppar. Allt för att "avnormalisera rökning".
Den nya lagen gör det med andra ord inte bara svårare att röka, den gör det också svårare att fimpa på ett miljövänligt sätt. Vilket på sina håll i gatumiljön resulterat i drivor av fimpar.
Att detta skulle bli följden när askkopparna utomhus blev färre borde inte ha varit särskilt svårt att räkna ut.
Rökarna lär inte försvinna. Och eftersom i princip alla inomhusmiljöer utom det egna hemmet är förbjuden rökzon återstår inte mycket annat än gator, torg och parker.
Efter att nedskräpningen med fimpar ökat ska Göteborg nu sätta upp fler fimpomater, en box särskilt utformad för att kasta fimpar i.
Rökning är skadligt. Rökning är ett otyg. Men det bästa får inte bli det godas fiende. De som inte kan bli kvitt lasten bör åtminstone få möjlighet att bli kvitt fimpen på ett för miljön och allas trevnad bra sätt.
Gå till toppen