Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Sigvard Windfors

Som tidigare meddelats, har sjöingenjören Sigvard Windfors, Råå, avlidit i en ålder av 86 år. Han sörjes närmst av hustrun Gerd och i ett tidigare äktenskap med framlidna Gun-Britt, barnen Eva-Lotta gift med Lars, Peter med hustrun Åsa samt barnbarn. Många släktingar och vänner sörjer också och saknar Sigvard Windfors.

Sigvard Windfors (1933–2019).Bild: Roland Bengtsson
Redan som barn visade Sigvard intresse för både sjö och teknik. Han byggde båtar och konstruerade fiffiga, fungerande telefoner.
På Råå var också gossen Sigvard flitig i EFS juniorgrupp. Av pappa överlotsen Nils Windfors lärde sig Sigvard att sköta båtar, segla, fiska och ha respekt för havet.
Efter studenten kombinerade Sigvard på Chalmers i Göteborg sina intressen för båtar, hav och teknik. 1956 blev Råå-pojken sjöingenjör.
Civilingenjör Windfors var även intresserad av andra länder och kulturer. För att både utöva sitt yrke, tjäna levebrödet och gratis se världen sökte Sigvard efter arbetsgivare, bland annat Broströmsrederierna, Transmarin, Öresundsvarvet, där han under många år var fartygsinspektör.
Windfors fick hela världen som sitt arbetsfält och vissa år hade han 200 utlandsdagar. Japan kände Sigvard till lika väl som Sverige. Singapore blev också något av en hemmastad för Windfors.
Dock höll Råå-bon hemmabyn och hamnen på Råå som den förnämsta platsen i världen att bo på och vistas i. På 70-talet lyckades Sigvard att köpa och rusta upp farbrodern Olles hus på Patrullgatan. Här grundades också den egna firman Tecma Consult.
Förfrågningar och uppdrag från länder både nära och långt borta i egen regi blev nu Sigvards vardag under ett par decennier. Familjen fick ibland komma i kläm. Men barnen berättar gärna, att när pappa kom hem, fanns alltid spännande paket i väskan.
– Och så seglade vi mycket tillsamman under semestern, vi fjällvandrade och åkte skidor, och levde lägerliv tillsamman med andra familjer.
Som pensionär fortsatte Sigvard, nu med hustrun Gerd, att utforska fjärran länder. Paret seglade långt, långt hemifrån. Med flyg, tåg och bil lärde de känna länderna runt omkring haven.
Intresset för teknik visade sig också på så sätt att Sigvard med hjälp av de nyaste kamerorna fäste det mest intressanta på film. Generös, som han var, blev vi, hans vänner via film bjudna med på resorna i efterhand.
Ideellt engagerade sig Sigvard i Råå museiförening, där han var ordförande under några år. Sigvard var medlem i Gustav Adolfs kyrkoråd och ordförande i GA Ringen. I EFS på Råå lade han ner mycket kraft och kärlek.
Som den praktiske man han också var, såg Sigvard till att en ungdomsvåning skapades. I EFS styrelse var Sigvard en noggrann och kunnig kassör. Sigvard var engagerad i Bogserteam Öresund, ordförande i Sveriges Mindre Varvsförening och höll i sjöfartstidningen Brevduvan.
Som naturvetenskapligt skolad, märkte man aldrig att Sigvard hade problem med vetenskapen kontra den kristna tron. Det verkade förr som att storheterna berikade varandra hos honom.
För familjen främst, men också för alla i de sammanhang Sigvard Windfors verkade, har det blivit stora tomrum. Tacksamheten är dock stor för all den kärlek Sigvard gav under många år. Frid över Sigvards ljusa minne.
Stig Ekelund
Sigvard Windfors efterträdare som ordförande i GA Ringen
Gå till toppen